Luxemburgs bedrijf wil 2 gascentrales bouwen in Langerlo

woensdag 15 mei 2019 - 17:45
Leen Paredis
centrale Langerlo
foto: Radio 2
Het Luxemburgs-Qatarese bedrijf BTK wil vier nieuwe gascentrales bouwen in ons land, en twee ervan komen op de terreinen van de oude elektriciteitscentrale van Langerlo, in Genk-Zuid.

Met de investering duikt BTK handig in het gat dat dreigt te ontstaan door de sluiting van de oudste kernreactoren van België. BTK is bijna eigenaar van de bedrijfsterreinen: de voorcontracten zijn al getekend en tegen eind volgende week wordt de deal definitief beklonken. Minister van Energie Marghem (MR) reageert opgetogen op het nieuws. "Als je investeerders hebt die bereid zijn om bij ons centrales te bouwen, zónder subsidies, is het natuurlijk nog beter", zegt de minister. Ze ziet de bouw van de nieuwe centrales als het begin van de kernuitstap. 

Zorgen in Genk

Burgemeester van Genk Wim Dries is ontgoocheld dat de stad niet op de hoogte is gebracht van de plannen en maakt zich zorgen, om de werkgelegenheid en de milieudruk. "Ik denk dat er snel duidelijkheid moet komen of het dossier hier wel kan landen. Genk is een locatie waar men makkelijk centrales kan bouwen, door de aansluitingen op het hoogspanningsnet en de hogedrukleidingen van het gas. Maar daarom moet het niet zomaar gebeuren." Hij wil dat er eerst duidelijkheid komt over de impact die de centrales zullen hebben op de stad voor ze positief kunnen reageren op de plannen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!