Meer en meer fruitboeren willen wijndruiven telen

woensdag 31 juli 2019 - 14:38
Fred Breuls
foto: Radio 2
Verschillende appel- en perentelers in Limburg willen overschakelen naar druiventeelt. Ze willen hun druiven verkopen aan echte wijnboeren, want wijn maken is een vak apart.

Limburg produceert van alle Vlaamse provincies de meeste wijn. En 2018 was een topjaar, dankzij het goede weer. Dat is een aantal landbouwers ook niet ontgaan, want meer en meer willen fruitkwekers overschakelen naar de druiventeelt. Ook al omdat de verkoop van appelen en peren niet meer zo vlot loopt. Heel wat Oost-Europese landbouwers zijn intussen ook gestart met het kweken van appelen. En daardoor krijgen de Limburgse telers minder geld voor hun appelen. Maar wijn maken is dan weer een ander vak. Jeroen Houben van wijngoed Hoenshof in Hoepertingen: “De stap om wijn te maken én die nog eens te verkopen is groot. Want het vraagt een serieuze financiële omschakeling, maar ook de kennis is er nog niet. Niet alle fruittelers kunnen dat.”

Specialisten

Jeroen vindt het beter dat een fruitkweker fruit teelt en dat iemand anders de wijn maakt. “Ik laat mensen met veel kennis van wijn overkomen uit Nederland en Frankrijk en die helpen met de wijn te maken. Als je die mensen allemaal samenbrengt, zowel de fruittelers als de wijnspecialisten, dan kan je een heel mooi product maken.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!