Mijnwerkers willen op 2 maart opnieuw actievoeren in Brussel

zondag 19 januari 2020 - 17:51
Dirk Reynders
foto: Radio 2
De KS-Vriendenkring dreigt ermee op 2 maart opnieuw naar Brussel te trekken met een grote groep ex-mijnwerkers als er tegen dan geen duidelijkheid is over de pensioenen. Dat is zondag gezegd tijdens een massaal bijgewoonde bijeenkomst in Heusden-Zolder.

De KS-Vriendenkring had de algemene vergadering belegd in de voormalige badzaal van de mijn van Zolder. De opkomst was zo groot dat een tweede zaal in gebruik genomen moest worden, en ook die zat overvol. Volgens de KS-Vriendenkring krijgen heel wat mijnwerkers te weinig pensioen omdat de berekening niet gebeurt zoals bij de sluiting van de mijnen was vastgelegd. Mogelijk zitten 9.000 ondergrondse mijnwerkers in die situatie.


Nieuwe actie

De Rijksdienst Voor Pensioenen (RVP) heeft beloofd de zaak opnieuw te bekijken. Er worden berekeningen en simulaties gemaakt. Er zou ook een werkgroep worden samengesteld die tegen eind februari met een aanbeveling voor de minister van pensioenen moet komen. Maar volgens de KS-Vriendenkring is er ondertussen al veel kostbare tijd verloren gegaan. Ze probeert daarom de druk op te voeren via de RVP, de minister, partijvoorzitters, parlementsleden en vakbonden. Ze doet daarbij ook een beroep op juristen en professoren. Een vermaard advocatenkantoor zou desnoods een rechtszaak inleiden. Als er eind februari geen duidelijkheid is, willen de mijnwerkers op 2 maart opnieuw naar Brussel trekken.  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!