Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Minder leven op de heide

ma 18 feb. - 1:25

De Limburgse Koepel voor Natuurstudie telt al 40 jaar spinnen en kevers in de heidegebieden in Limburg. En uit cijfers blijkt dat het aantal spinnen daalt, vooral in de natte heide.
© foto: Radio 2

De vrijwilligers van Likona trekken al 40 jaar de natuur in om te tellen. En de universiteit van Hasselt heeft die cijfers nu geanalyseerd. "Uit de eerste resultaten van de voorbije 20 jaar blijkt dat het aantal kevers niet echt achteruit gaat, maar bij de spinnen zien we wel een daling", vertelt onderzoeker Thomas Neyens van de UHasselt. "En die terugval zien we in de droge heide. Daar daalt het aantal spinnen, in de natte heide neemt dat aantal wat toe." 

Te droog

"Wellicht is die droge heide te droog geworden", legt insectenkenner Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum uit. En hij maakt zich daar zorgen over. "Wij kunnen nog in onze auto stappen en ergens anders naartoe trekken. Maar dat is voor insecten en spinnen een ander verhaal." De voorbije decennia is er nochtans veel geïnvesteerd in het beheer van de Limburgse heidegebieden. "En ondanks al die inspanningen van vrijwilligers, Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos gaat het zelfs in die heidegebieden achteruit."

Voorruit

"Na een lange autorit moet je nu veel minder insecten van de voorruit krabben", het is een opmerking die we meer en meer horen. "Die indruk heb ik ook", gaat Crèvecoeur verder. "Vroeger kon ik bij valavond 10.000 kevers vangen door met een netje op de auto rond te rijden. Nu kan ik dat maar enkele keren per jaar meer". Terwijl dat vroeger bijna elke week kon."  

Minder gezoem

"De mensen vinden insecten vooral vervelende beestjes", vult insectenkenner Peter Berx aan. "Maar als je weet dat 80% van alle diersoorten op aarde insecten zijn. En insecten het meest worden opgegeten door andere dieren zoals vogels en kleine zoogdieren. Dan voel je al dat de rest van ecosysteem daar afhankelijk van is." Het komt er nu op aan ervoor te zorgen dat de huidige situatie niet nog slechter wordt, zegt Luc Crevecoeur. "We moeten er voor zorgen dat dat minstens zo blijft of terug kan verbeteren. Want waar er vroeger bossen en akkers waren, staan nu huizen, winkels en bedrijven. Er is dus minder natuur. En in beton nestelen nu eenmaal geen insecten."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet