Muziek tussen de kasteelmuren van Heers

maandag 20 augustus 2018 - 08:37
Fred Breuls
foto: Radio 2
In het kasteeldomein van Heers kon je zondag terecht op een speciale concertnamiddag. Vijf jonge klassieke muzikanten brachten daar een repertorium uit verschillende tijdperken.

Het ging om een initiatief van de vzw Heerlijkheid Heers. Dat zijn vrijwilligers die zich bekommeren om het onderhoud van het kasteel dat helemaal verloederd geraakte. Het concert moest hun werk en het kasteel onder de aandacht brengen. Al maanden werken ze om het kasteel opnieuw toegankelijk te maken voor het grote publiek. “Eén keer in de maand komen we allemaal samen om op te ruimen,” zegt Maarten Meukens. “Er staan nu schapen en pony’s in de wei en we hebben de binnenplaatsen leeggehaald voor de concerten”.

 

lees verder onder de foto

Zanger Rik de Leeuw woont in Heks en is ook vrijwilliger in Heers. “Mensen die nu komen kijken zien eindelijk een kasteel vanop straat, dat was eerst overwoekerd. Je kan hier nu aangenaam wandelen. Maar om het kasteel helemaal op te knappen zijn toch meer middelen nodig.” Het kasteel is één van de belangrijkste erfgoedkundige sites in Limburg, zegt Caroline Geerts. “Je hebt Alden Biesen, de abdij van Herkenrode, de basiliek van Tongeren en het kasteel van Heers. Het is een echte verborgen parel.”

Nieuwe vrijwilligers

Voor de vrijwilligers moet het leuk blijven. “Je maakt er vrienden en je zet je schouders samen onder een project,” merkt de Leeuw op. "En met concerten die we hier organiseren hopen we nieuwe vrijwilligers aan te trekken."

Als je ook wil meehelpen kan je terecht op www.kasteelvanheers.be.

radioreportage
Radio 2 Limburg

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!