Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Na 800 jaar verlaten minderbroeders het Minderbroedersklooster in Sint-Truiden

ma 4 mrt. - 7:35

De Truiense minderbroeders moeten na een geschiedenis van 800 jaar het Minderbroederklooster in Sint-Truiden noodgedwongen verlaten. Dat gebeurt onder meer omwille van financiële redenen.
Foto Minderbroederskerk: Radio 2
© Foto: Radio 2

Het Minderbroedersklooster in Sint-Truiden is het oudste klooster van België in zijn soort. Ooit woonden er nog negentig mensen. Nu zijn het er nog maar negen. Die negen broeders moeten nu noodgedwongen het klooster in de Capucienessenstraat verlaten. "De financiële toestand van het klooster is niet meer houdbaar", zegt gardiaan van het Minderbroedersklooster Frans Cuypers. De huidige broeders zullen nu voor een deel naar Hasselt en Wilrijk verhuizen

Financieel moeilijk

"We zijn nu nog maar dun gezaaid in ons aantal. De kosten voor elektriciteit en verwarming lopen verder op. Financieel wordt het heel moeilijk voor ons", zegt gardiaan Cuypers. "We zijn al lang op zoek naar een goede oplossing en die hebben we dan ook gevonden via de stad Sint-Truiden. De stad neemt de gebouwen over en bekijkt of er stadskantoren in kunnen worden ondergebracht. De bestemming van de kerk is nog niet duidelijk, maar de bedoeling is wel dat de religieuze identiteit ervan behouden blijft", zegt gardiaan Cuypers. 

Einde van een tijdperk

De minderbroeders hebben een rijke geschiedenis. Daar komt nu voor een stuk een einde aan. "In de loop van de geschiedenis hebben we heel wat betekend voor de mensen. In de tijd van de pestlijders namen onze paters vaak de rol van verpleger op zich. Sommigen zijn daar zelfs aan gestorven. Zowel op religieus, op sociaal als op politiek vlak betekenden wij iets en toch hadden wij de bedoeling om altijd de "mindere" te zijn. Minderbroeders komen op voor de mensen die het moeilijk hebben en dat proberen we nu nog altijd te doen. Het is jammer dat we nu weg moeten gaan", zegt gardiaan Frans Cuypers. 

Nalatenschap

Het nalatenschap van de broeders zal wel verder blijven leven, en dat in het museum "De Mindere" in Sint-Truiden. De mensen maken zo kennis met 800 jaar minderbroeders. Het franciscaanse erfgoed staat daarin centraal en wordt gelinkt aan hedendaagse thema's die de mensen bezighoudt zoals het klimaat bijvoorbeeld. 

Laatste eucharistieviering

Op 17 maart om 10 uur zal de laatste eucharistieviering gehouden worden in de Minderbroederskerk. "Ik verwacht die zondag toch zo'n 500 à 600 mensen. Dat zal ongetwijfeld een heel speciaal en emotioneel moment zijn", zegt gardiaan Cuypers nog. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet