Nieuw openbaar onderzoek voor stallen in Gors-Opleeuw

maandag 12 augustus 2019 - 17:29
Emelie Wojcik
Varkenssnuit
Bron: Radio 2
In Borgloon loopt sinds maandag een nieuw openbaar onderzoek voor de uitbreiding van een varkensstal en de nieuwbouw van een kippenstal in Gors-Opleeuw. In februari besliste de provincie dat de uitbreiding voor 4.000 varkens geen probleem was, maar dat de stal voor 180.000 kippen niet mocht gebouwd worden.

De uitbater ging in beroep voor de kippenstal en een actiecomité deed dat voor de varkensstal. Maar tijdens de beroepsprocedure heeft de Vlaamse regering de geuremissienormen verhoogd. Een nieuwe studie moest besteld worden om te zien of de aanvragen tegemoet kwamen aan de nieuwe normen. Landbouwer Jean-Paul Haesen: “Tijdens het onderzoek heeft de overheid de emissienormen verhoogd. Daardoor zou ons bedrijf administratief meer uitstoten. Nu moeten wij nieuwe berekening laten maken."

Vertraging

Jean-Paul Haesen vermoedt dat de hele procedure leidt tot een vertraging van 2 maanden. "Mensen kunnen opnieuw klacht indienen en alle instanties moeten opnieuw hun advies geven vooraleer het opnieuw naar de minister gaat", aldus uitbater Haesen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!