Nieuwe paardenkliniek in Bree

woensdag 9 oktober 2019 - 10:55
Ilse Suffeleers
foto: radio 2
De nieuwe paardenkliniek Via Nova in Bree is eigenlijk al enkele maanden open, ze zijn daar in alle stilte van start gegaan. Maar op 13 oktober zwaaien ze hun deuren officieel open. De kliniek richt zich vooral op orthopedische chirurgie.

De nieuwe paardenkliniek richt zich op drie zaken:

  • Medische beeldvorming met onder andere CT-scan en MRI
  • Behandeling met innovatieve geneesmiddelen zoals de eerste geregistreerde stamceltherapie om artrose bij paarden te behandelen
  • Orthopedische chirurgie gebaseerd op de laatste nieuwe technieken

Specialisatie in orthopedie

De kliniek richt zich vooral op orthopedie en wil zich daarin dan ook onderscheiden. Mede-oprichter Jan Spaas: "Wat ons onderscheidt van andere klinieken is dat we ons vooral richten op orthopedie, dat we vooral manke paarden onderzoeken. Marktstudies wijzen uit dat 1,4 miljoen paarden in Europa artrose hebben, en 1,2 miljoen peesletsels. Dat is dus een gigantisch probleem en daar willen wij vooral op focussen, om innovatief te zijn in die orthopedie."

Dat gebeurt niet alleen via chirurgie, maar ook in de ontwikkeling van medicijnen. Jan Spaas: "Ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling van het eerste geregistreerde stamcelproduct om artrose te behandelen bij paarden. Na zes weken zijn 78 procent van die paarden terug aan het werk en een jaar nadien toch de helft op het niveau van voor de artrose. Maar natuurlijk is er ook nog die andere helft, en daar zijn we ook hard aan aan het werken om nieuwe innovatie naar de dierenartsen te brengen." 

Paarden uit de hele wereld 

Op dit moment behandelen ze in de kliniek in Bree wekelijks een 30-tal paarden, en die komen uit de VS en het Midden-Oosten, maar ook uit Europa. Ook het personeel is internationaal. Zo komt er één chirurg uit Italië, hij heeft gestudeerd in Lyon en is nu dus naar Bree gekomen. In totaal werken er 20 mensen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!