Nieuwe partij PRO zoekt 400 handtekeningen voor verkiezingen

donderdag 28 maart 2019 - 09:30
Martijn Donné
Foto: Radio 2
De burgerpartij PRO is al actief in Vlaams-Brabant maar nieuw in Limburg. Pro wil in mei ook in onze provincie meedoen aan de Vlaamse verkiezingen. Gemakkelijk is dat niet want de partij moet daarvoor tegen dit weekend 400 Limburgse handtekeningen verzamelen.

De kans dat Gilbert Jonkers uit Lommel je deze week op straat aanspreekt, is vrij groot. Hij wil in onze provincie met PRO meedoen aan de Vlaamse verkiezingen. PRO is ontstaan in Vlaams-Brabant als afscheiding van CD&V Merchtem. "Ik kom in m'n eentje op in Limburg", zegt Jonkers. "Maar er zijn al enkele mensen die zich spontaan kandidaat stellen om mee te doen."

Over de helft

Als Jonkers zich verkiesbaar wil stellen, moet hij ten laatste zaterdag een kieslijst en 400 handtekeningen indienen op het gemeentehuis. In de praktijk is vrijdag de deadline want op zaterdag zijn de kantoren van de gemeente Lommel gesloten. Op de gemeente worden de handtekeningen gecontroleerd en doorgegeven aan Binnenlandse Zaken. "We zitten nu al aan zo'n 250 handtekeningen, dus ik ben optimistisch", vertelt de Lommelaar. "Nog 150 te gaan, dus we zitten over de helft. We komen er zeker en vast." (lees verder onder foto)

Tijd voor vernieuwing

Jonkers deed al Hasselt en de eigen gemeente Lommel aan, en zal nog de hele week rondtrekken in  de provincie. Het lijkt alsof hij campagne voert maar daar is het nog een beetje te vroeg voor. "Ik vraag niet om de stem van mensen, wel om een kans om mee te doen", benadrukt hij. Heel wat mensen willen hem die kans ook geven en komen spontaan een handtekening zetten. "Ik vind het heel belangrijk dat '"de kleintjes" ook een kans krijgen tussen al die grote partijen", zegt een voorbijganger. "Het is tijd voor vernieuwing."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!