Politiek gehakketak over de Limburgse sneltram

woensdag 15 mei 2019 - 17:44
Marc Lens
foto : de Lijns
Vanmorgen gaf de Nederlandse Raad van State groen licht voor de plannen voor een sneltram tussen Hasselt en Maastricht aan Nederlandse zijde. Daarmee leek de realisatie van het mobiliteitsproject - dat al jaren aansleept - een stap dichterbij. Maar meteen ontstond er een politieke discussie tussen de coalitiepartners binnen de Vlaamse regering. CD&V en Open VLD willen dat de regering nog voor de verkiezingen de aanbestedingsprocedure voor de sneltram opstart. N-VA is meer terughoudend.

Het had een belangrijke dag voor het Spartacusproject moeten worden. De Nederlandse Raad van State deed na enkele keren uitstel eindelijk uitspraak over de bezwaren die enkele inwoners van Maastricht hadden ingediend tegen het bestemmingsplan van de stad Maastricht. Het plan voor de sneltram in Maastricht kan voor de Raad van State uitgevoerd worden. Met als enige opmerking dat er meer aandacht moet zijn voor het probleem van geluidsoverlast.

Maastricht is opgetogen

Het stadsbestuur van Maastricht stuurde meteen een persbericht uit met de melding dat "de gemeente Maastricht en provincie Limburg als partners in het project Tram Maastricht-Hasselt verheugd zijn met deze uitspraak van de Raad van State". Volgens de bevoegde wethouder Gert-Jan Krabbendam wacht hij nu op een initiatief van minister Weyts om een gezamenlijke aanbesteding in gang te zetten.

Volgende Vlaamse regering

Minister Weyts (N-VA) zegt dat de huidige Vlaamse regering alleen nog de criteria kan vastleggen waaraan de aanbesteding moet beantwoorden. De eigenlijke aanbestedingsprocedure is volgens hem werk voor de volgende Vlaamse regering. "En die zal ook moeten beslissen over het exacte kostenplaatje". De minister verwijst naar de situatie in Hasselt waar nog geen beslissing over het tracé door de binnenstad genomen is. Steven Vandeput (N-VA), de burgemeester van Hasselt, treedt minister Weyts bij. Hij herhaalt ook dat N-VA Limburg voorstander is om eerst verbindingen aan te leggen naar Noord-Limburg en het Maasland".

Huidige Vlaamse regering

CD&V en Open VLD, de twee andere regeringspartijen, vinden dan weer dat er al genoeg tijd verloren is in het hele dossier. Zij willen dat de huidige Vlaamse regering al meteen de eerste stappen zet. Volgens Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) en parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) kan de aanbesteding nu al begonnen worden en moet er niet gewacht worden op een definitieve oplossing voor de sneltram in Hasselt. Ze verwijzen dan allebei naar de nieuwe Ring rond Gent, een project dat veel minder ver staat dan de sneltram maar waar wel al een aanbesteding voor begonnen is. 


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!