Protocol om georganiseerde misdaad aan te pakken
ma 30 apr. - 2:58
Dat is belangrijk om georganiseerde misdaad aan te pakken. Procureur Guido Vermeiren: "De wet voorziet in strafzaken het beroepsgeheim en dus moeten we binnen het kader van de wet op een legale manier informatie kunnen uitwisselen met de gemeenten." Het protocol voorziet het juiste kader. Een recent voorbeeld is een clubhuis van een motorbende. "Daar werden inbreuken op de strafwet vastgesteld. Toen hebben wij aan het bestuur laten weten dat de inbreuken er zijn. En zo kon er bestuurlijk opgetreden worden om het clubhuis te sluiten."
Beter maatregelen nemen
30 Limburgse burgemeesters hebben vandaag getekend, maar de procureur is er zeker van dat de andere Limburgse gemeenten nog snel zullen volgen. Burgemeester Mark Vos van Riemst is overtuigd van de voordelen: "In Riemst kampen we bijvoorbeeld met een drugsproblematiek, zoals de verplaatsing van een aantal wietplantages van over de grens naar ons toe. We gaan nu meer informatie krijgen van over de grens en ook meer te weten komen over geldstromen. Zo kunnen wij beter maatregelen nemen."
ARIEC
Het protocol is een initiatief van het ARIEC - het Limburgse Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum - dat nu al een klein jaar inzet op de georganiseerde misdaad. Coördinator Annemie De Boye. "Er zijn al een aantal concrete resultaten."We hebben in september en maart een actie gedaan rond mensenhandel in carwashes. We hebben den doorlichting gedaan op vlak van sociale inschrijvingen, BTW, brandveiligheid, om zo de mensenhandel de stokken in de wielen te steken."
Er zijn toen 35 PV's opgesteld en 3 carwashes werden verzegeld. De komende maanden zullen er nog andere acties volgen. Maar ARIEC doet ook aan sensibilisering en geeft ook juridisch advies.