Puigdemont geeft lezing op PXL in Hasselt

woensdag 19 september 2018 - 14:48
Leen Paredis
foto: Radio 2
Opvallend openingscollege vandaag aan hogeschool PXL. Carles Puigdemont, leider van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, gaf er een lezing voor de studenten die Internationaal en Europees Recht volgen.

"Goeiemorgen!", opende Puigdemont zijn lezing, die hij voor de rest in het Frans deed. Hij vertelde daarin over de nood aan onafhankelijkheid in Catalonië en over het woelige referendum, nu bijna een jaar geleden. Docent Werner de Saeger had hem niet als politiek statement uitgenodigd, maar als oefening in kritisch denken en om duidelijk te maken aan de studenten dat er aan elk verhaal verschillende kanten zijn.

 

Puigdemont was trouwens snel te overtuigen om een college te komen geven. Hij wilde - als politicus in ballingschap - graag komen uitleggen hoe de situatie in elkaar zit. "Dat is mijn plicht, om dat te komen vertellen", zei hij daarover. Het referendum in Catalonië is democratisch tot stand gekomen , vertelde hij en hij wilde dat de studenten ook meekregen dat het belangrijk is om te beseffen dat democratie in Europa erg belangrijk is. "We moeten ons beschermen tegen totalitaire regimes", zegt Puigdemont, "we moeten als Europese burgers trots zijn op ons systeem."

(lees verder onder de foto)

Grote belangstelling

Er kwamen bijna 200 studenten opdagen voor de lezing, de zaal zat overvol. Ze waren enthousiast over de komst van Puigdemont. "Ik was aangenaam verrast dat hij naar hier wilde komen. Het was ook een boeiende uiteenzetting", zegt Birthe. "Het was heel nuttig om dit te horen als studenten rechtspraktijk." 

"Hij is een bekende man en een belangrijke figuur", vertelt Charlotte. "Het was interessant om te horen hoe moeilijk het is om onafhankelijk te worden. Hij wees ons er ook op dat we als Europeanen moeten weten wat onze rechten zijn." 

Er was trouwens ook heel wat Catalaanse pers aanwezig om de lezing van Puigdemont te volgen.

(lees verder onder de foto)

Veiligheidsmaatregelen

Puigdemont leeft in ballingschap in het Brusselse. Er waren vandaag voor de lezing extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo stond er een politiecombi voor de deur, liepen er agenten in het gebouw rond en waren er extra veiligheidsagenten aanwezig. Maar alles verliep vlekkeloos. 

"Ik wens je aangename en interessante lessen, en veel succes", besloot Puigdemont zijn lezing, opnieuw weer even in het Nederlands. In december volgt er nog een college met Herman Van Rompuy, de vroegere voorzitter van de Europese Raad.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!