PXl start met opleiding Palliatieve Zorg

dinsdag 26 juni 2018 - 12:11
Vanaf volgend jaar kunnen verpleegkundigen en andere zorgverleners zich specialiseren in palliatieve zorg. De opleiding van 1 jaar is vooral bedoeld voor zorgverleners die al enkele jaren aan het werk zijn.

De nieuwe opleiding zal uiteraard heel wat aandacht hebben voor pijn- en symptoomcontrole. Maar volgens Jan Coel, de coördinator van de nieuwe opleiding, moet een goede palliatieve hulpverlener vooral leren luisteren en geduld hebben. "Het is belangrijk om goed te luisteren naar waar mensen nog mee worstelen, wat de noden zijn niet alleen van de stervende maar ook van zijn familie en vrienden. Het is bekend dat mensen die weten dat ze gaan sterven, een balans van hun leven opmaken. En het is belangrijk dat ze dat kunnen delen". 

Een verpleegkundige wil helpen genezen

"In de gewone opleiding is er al aandacht voor palliatieve zorg",zegt Jan Coel "maar jongeren van 18 die verpleegkunde studeren willen in de eerste plaats mensen helpen herstellen terwijl palliatieve zorg draait rond verlies.  Het gaat niet meer om genezen maar om het levenseinde zo kwaliteitsvol te laten verlopen".  De opleiding richt zich dan ook op zorgverleners die al wat vertrouwd zijn met de wetgeving rond het levenseinde. Er zullen zich een twintigtal mensen kunnen inschrijven voor de opleiding die start in oktober. Het inschrijvingsgeld bedraagt 1250 euro. 

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!