PXL studenten bakken pannenkoeken op grootmoeders wijze

dinsdag 25 april 2017 - 12:45
Vandaag en morgen zijn de deuren van hogeschool PXL dicht. PXL breekt weer uit, al voor de derde keer. Dit jaar met de vergrijzing als thema. Samen met 140 organisaties en bedrijven zijn er projecten uitgewerkt waarbij studenten zich inzetten voor ouderen. Zo trekken studenten verpleegkunde naar woonzorgcentra en houden studenten vroedkunde een workshop babymassage voor groutouders.

Wij volgden vanmorgen enkele studenten software management: Robrecht, Frederik, Thomas en Jeroen. Zij trokken naar de hotelschool en bundelden er enkele oude recepten. We gaan kijken wat de oorsprong is van dat gerecht. En dan gaan we nadien daar een verslag van maken en dat verzamelen op een centraal platform, zo legt Robrecht uit, één van de vier studenten. 

Zo is er het recept van Monica, of eigenlijk het recept van haar grootmoeder uit 1971. Ze was gevlucht naar Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog, ze moest daar een job zoeken en ze is beland in een kasteel in het noorden van Frankrijk. Ze heeft daar gewerkt als keukenhulp, en ze heeft alle recepten opgeschreven van de kokkin die daar kookte.  Monica heeft dat boekje nog altijd, en één van die recepten is een pannenkoek, met als extra ingrediënt eau de vie of cognac.

De vier studenten hebben de pannenkoeken van Monica helpen bakken, voor de meesten was dat ver uit hun comfort zone, want koken of bakken dat is duidelijk iets wat ze niet zo vaak doen. Maar ze hebben hun best gedaan. Voor hen komt het er vooral op aan de recepten en verhalen van de oudere generatie vast te leggen.  

En Limburgs topchef Giovanni Oosters was er ook bij vanmorgen. Hij was in elk geval dol op het receptenboekje van Monica. Hij heeft vanmorgen zijn eigen versie gemaakt van deze pannekoek, met zijn gin Marie in plaats van de eau de vie, en ook wat speculaaskruiden. En hij werkt af met salvia bloemetjes en bronzen venkel. Heerlijk !

 

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!