"Sneeuw is problematisch"

vrijdag 11 januari 2019 - 14:35
Christine Peeters
Foto: Radio 2
In Oostenrijk is de voorbije dagen al evenveel sneeuw gevallen als in een hele winter. Op veel plaatsen ligt tot vier meter sneeuw of meer. Het risico op lawines is vandaag bijgesteld naar niveau 4, het op één na hoogste niveau. Limburger André Leers woont al jaren in Oostenrijk en moet zich nu een weg banen door de metershoge sneeuw.

Sneeuw

André Leers uit Heusden-Zolder woont al jaren in Obersteiermark, in het noorden van de Alpen. "We hebben hier enorm veel sneeuw over ons heen gekregen de laatste dagen. De toestand op dit moment is wel problematisch." Vanaf zondag wordt er opnieuw sneeuw voorspeld. "Men vermoedt dat er zeker nog een meter zal bij komen."

Wegen afgesloten

Heel wat wegen zijn dan ook afgesloten. "Er zijn honderden mensen die van hulp hebben ingeroepen", zegt Leers. "Dat moet gebeuren met helikopters. Maar vandaag is de eerste dag dat die legerhelikopters kunnen uitrukken, omdat het een beetje opklaart. Dus nu kunnen ze wat extra provisie inslaan voor de komende dagen."

Lawinegevaar

Er is op verschillende plaatsen lawinegevaar en toeristen houden daar niet altijd rekening mee. "Er zitten altijd cowboys tussen", gaat André Leers verder. "De autoriteiten hebben vandaag nog gewaarschuwd, want de zon schijnt vandaag opnieuw. En jonge skiërs en snowboarders hebben dan de neiging om meteen naar buiten te gaan, maar dat kan lawines uitlokken, dus dat is gevaarlijk."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!