Steeds meer kleuterjuffen in het lager onderwijs

donderdag 7 november 2019 - 17:04
Christine Peeters
1 op de 10 leerkrachten in het lager onderwijs heeft niet het vereiste diploma. Er is in het lager onderwijs, net als in het middelbaar, een lerarentekort en dus moeten directies noodgedwongen kleuterleiders vragen om in te springen. Ook in Limburg is dat het geval.

In Limburg worden 517 leerkrachten uit het kleuteronderwijs ingeschakeld in het lager onderwijs, dat zijn er 138 meer dan vorig jaar. In de vrije basisschool van Meulenberg moet directeur Christos Pistoles ook een beroep doen op kleuterjuffen. "Het is puur uit noodzaak. Er is een enorm lerarentekort in de lagere school. En als zich iemand uit het kleuteronderwijs aandient, is dat het proberen waard. Het alternatief is zoals vorig jaar om twee klassen bij elkaar te stoppen. Dat is helemaal niet de bedoeling want dan gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit."

Kleuterleiders zijn meerwaarde

Kleuterjuf Lotte is blij dat ze in het lager onderwijs terecht kan en is er ook van overtuigd dat kleuteronderwijzers een meerwaarde zijn. "Ik zal zelden aan het bord staan en autoritair lesgeven. Ik zal meer tussen de kinderen staan en dat is net onze kracht als kleuterjuffrouwen."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!