Steeds meer kwaliteitskoffie in Limburg

woensdag 12 december 2018 - 12:39
Martijn Donné
Foto: Radio 2
In ons land ontpoppen er zich steeds meer en meer koffiebranderijen. Daar worden koffiebonen van groen geplukte boontjes tot échte koffiebonen verwerkt. Ook in Limburg zijn er ondertussen al zes van die branderijen. En ze doen het goed. Radio 2 Limburg ging langs een van die zes: MONX in Zonhoven.

Jan Kuppers uit Zonhoven richtte zo'n twee en een half jaar geleden een koffiebranderij op, samen met een vennoot. "We deden dat uit behoefte naar goeie koffie", vertelt Jan. "Die vonden we nergens in de buurt, dus besloten we om zelf koffiebonen te gaan branden." MONX maakt bonen uit verschillende regio's. "We hebben op dit moment bonen uit Brazilië, Guatemala en Ethiopië." 

Betonmolen

Bij de branderij komen groene bonen binnen, die met de hand geplukt zijn in plantages. "Die bonen branden we dan", legt Jan uit. " Ze komen niet in contact met het vuur, maar je moet je voorstellen dat als een soort betonmolen steeds omdraaien. Dan halen we de steentjes er uit, want die komen vaak mee. Tenslotte worden ze gekoeld en verpakt."

Industrieel vs kwaliteit?

'Specialtykoffie', of kwaliteitskoffie, die uit zo'n branderijen voorkomt is steeds meer gevraagd. "Bij industriële koffiebonen moet men ze vaak op te hoge temperaturen branden, waardoor je de smaken mee verbrandt", zegt Jan "De specialty-tak binnen de koffiewereld stijgt ieder jaar. Mensen willen ook weten vanwaar hun koffie komt, ze willen een eerlijk verhaal."

Direct trade

Dat eerlijk verhaal proberen ze bij MONX alvast te brengen. "Wij werken rechtstreeks samen met een aantal buren uit verschillende regio's", voegt Jan toe. "Dat noemt men direct trade. Dat staat ook op de pakketjes bonen die we verkopen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!