Street art siert voorgevel Tongerse basisschool

donderdag 6 december 2018 - 16:46
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
Kunstenaar Joachim is op dit moment bezig met twee graffitikunstwerken op de voorgevel van basisschool Atheneeke in Tongeren. Voor hem is dat dagelijkse kost, maar voor de leerlingen een nieuwe wereld die open gaat. Zij zorgden mee voor de inspiratie van de kunstenaar.

De leerlingen hebben mogen brainstormen voor het kunstwerk in de vorm van woordwolken en collages. “De leerlingen hebben de vraag gekregen waar school hen aan doet denken”, zegt directeur Chris Vandormael. “De antwoorden waren erg uiteenlopend: studeren, voor sommige betekent school ook vroeg opstaan, maar ook mooie vriendschappen en zich goed voelen in de klas.”

Australië, Engeland én ... Tongeren!

De jonge street art kunstenaar Joachim heeft de ideeën van de leerlingen in een schets gegoten. “Afgebeeld zie je een figuur die kennis letterlijk tot zich neemt”, zegt Joachim. “De vloeistof in de beker waaruit hij drinkt vertegenwoordigt die kennis. In zijn open hersenpan hebben de hersenen plaatsgemaakt voor gloeilampen die symbool staan voor ideeën.”

De werken van Joachim zijn al te zien in landen als Australië en Engeland. Vanaf nu staan twee van zijn werken ook in de oudste stad van België. “In Tongeren is er weinig street art”, zegt de kunstenaar. “Hoe meer dat ik kan schilderen, hoe blijer dat ik ben.” Zelf is hij zo lang hij zich kan herinneren creatief bezig. “Of het nu street art is, toneel of dansen, ik denk dat creatief bezig zijn de opvoeding van een kind alleen maar ten goede kan komen.”

"Leerlingen kunnen uitblinken op tal van manieren"

Prikkelen van de talenten en competenties van de leerlingen en aanzetten tot het volgen van dromen, dat is het doel van het kunstproject van basisschool Atheneeke. “Het is zeker niet alledaags”, zegt directeur Chris Vandormael. “Er zullen niet veel scholen zijn die met zo’n project bezig zijn. Wij willen onze leerlingen vooral de les meegeven dat zij kunnen uitblinken op tal van manieren. Daarom laten we ze proeven van een rijk aanbod, waar kunst ook bij hoort, zodat ze in de toekomst weloverwogen keuzes kunnen maken.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!