Striptentoonstelling Alexander de Grote in Maaseik
vr 26 okt. - 11:08

Leerrijk en leuk
Het duo maakte eerder al vier albums over de Griekse wereldveroveraar. “Het is een leuk figuur om mee te werken omdat iedereen hem kent,” zegt striptekenaar Bart Proost. “Daar ligt ook net het addertje. Mensen kennen de naam en dat het een figuur is uit de oudheid. Daar stopt het ook vaak.” Natuurlijk valt er veel meer te vertellen over dat personage.
De stripalbums vertrekken altijd vanuit historische feiten vanuit zijn jeugd en volwassen leven. “De feiten blijven wat ze zijn, maar ze worden wel geparodieerd,” zegt hij. De context rond die feiten blijft dus ludiek en daardoor ook toegankelijker. “De tentoonstelling in Maaseik is niet anders. Je wandelt door het leven van Alexander de Grote op een leerrijke én leuke manier.” Strips zijn het ideale medium om die twee dingen te combineren.
Van 7 tot 77
Wie aan strips denkt, denkt ook meteen aan kinderen. “De bekendste stripreeksen in Vlaanderen hebben als doelpubliek natuurlijk kinderen,” zegt Proost. Toch roepen strips ook bij ouderen heel wat nostalgie op. “Op stripbeurzen en signeersessies kom ik heel vaak volwassenen tegen. Het zijn eigenlijk familiestrips. Soms zijn elementen of dubbele bodems zelfs beter voor volwassenen,” besluit hij.
Er is meer
Nog tot 10 juni kan je inspiratie opdoen om de wereld te veroveren als een echte Griekse held. Niet alleen Alexander de Grote zal de komende tijd centraal staan in het Regionaal Archeologisch museum in Maaseik. De tentoonstelling "De wereld van Epona" toont voorwerpen uit de ijzertijd van beide oevers van de Maas. Alle facetten uit die tijd in het Maasland komen aan bod.