Telenet stopt met zijn analoge radio- en televisiesignaal. Beringen is testgemeente

woensdag 9 oktober 2019 - 17:49
Sven Pichal
Marc Lens
Telenet stopt in de loop van 2020 met het analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel. Het bedrijf wil hiermee ruimte vrijmaken op de kabel voor het toenemende digitale verkeer. Beringen en Lochristi in Oost-Vlaanderen zijn testgemeenten waar de omschakeling het eerst zal gebeuren. Morgen krijgen de inwoners die nog analoog kijken, een brief met meer uitleg in de bus.

Analoog signaal neemt teveel plaats in 

We gebruiken alsmaar meer data. We streamen, gamen, mailen, downloaden en videobellen erop los. Het is de taak van de telecomoperatoren om hun netwerk zodanig uit te rusten dat alle data er vlot over lopen. Op dit moment biedt Telenet als één van de weinige operatoren van Europa nog het analoge kabeltelevisie en -radiosignaal aan. Dit signaal is een verouderde technologie die veel bandbreedte inneemt.

Telenet vergelijkt het met een autostrade waar nog steeds ettelijke rijstroken voorbehouden zijn voor paard en kar, terwijl tegelijk de file toeneemt op de andere rijvakken ernaast. Dat is niet meer van deze tijd en dus beslist Telenet om de analoge rijvakken op zijn kabel efficiënter te benutten. 

Het bedrijf zal tussen najaar 2020 en eind 2021 het analoge televisiesignaal stopzetten. Voor het analoge radiosignaal gebeurt dat al in het voorjaar van 2020.

Analoog televisiesignaal wordt vervangen door nieuwe technologie

Meer dan 90% van de Telenet klanten is de afgelopen vijftien jaar overgeschakeld naar digitale televisie. Zij kijken via een digicorder, digibox of ‘tv met een kaartje’. Analoge televisie wordt al vijf jaar niet meer actief verkocht. Zo’n 9% van de televisieklanten (dat zijn 180.000 mensen) kijkt uitsluitend via het analoge signaal. Hun televisie is rechtstreeks aangesloten op de wandcontactdoos op de muur en ontvangt zo een twintigtal zenders. Nog eens 9% van de klanten kijkt op deze manier televisie via een tweede of derde toestel in huis.

Beringen en Lochristi

Beringen en Lochristi zijn door Telenet uitgekozen om de signaalswitch uit te proberen. "Wie nog analoog kijk, krijgt donderdag een gepersonallseerde brief in de bus met uitleg over de operatie", zegt JeroenBronselaer van Telenet. "Vanaf half november worden de analoge radiosignalen stopgezet. Mensen worden daarbij begeleid. In december volgt dan een nieuwe communicatie over het afzettten van het analogetelevisiesignaal, dat zal in  maart verdwijnen"

De grote meerderheid van de klanten zal volgens Telenet de vertrouwde zenders kunnen blijven bekijken door eenmalig de instellingen van het televisietoestel aan te passen. Het toestel zal een nieuw “compact” signaal vinden. De meeste televisietoestellen van de afgelopen 9 jaar zijn in staat om dit nieuwe signaal te lezen. Telenet heeft een stappenplan uitgewerkt om klanten te helpen om de instellingen aan te passen. Je ontvangt via het compacte signaal dezelfde zenders als vandaag. Je kan dit checken via www.zenders.be

Niet elke televisietoestel werkt met de nieuwe technologie 

Er zullen nog heel wat mensen zijn wiens televisietoestel die nieuwe technologie niet zal herkennen. Zij moeten overschakelen op een andere manier van televisie kijken. Door gebruik te maken van een digicorder of een digibox.

Als je enkel een analoog televisietoestel hebt dat het nieuwe signaal niet ontvangt, dan biedt Telenet vanaf de start van De Signaal Switch een jaar gratis huur van de decoder. Deze periode start wel al op 11 december 2019, dat is de datum dat de eerste klanten geïnformeerd zullen worden over het afschakelen van radio. Klanten die liever een decoder kopen dan er één te huren, krijgen een korting op de aankoop. 

Klanten die al internet en digitale televisie van Telenet hebben, kunnen ook steeds gebruik maken van Yelo Play om via app of website te kijken. De app en website Yelo Play zit inbegrepen in het pakket digitale televisie. Daar hoef je niet extra voor te betalen. De prijs van het kabelabonnement wijzigt niet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!