Voetbal Vlaanderen onderzoekt foto's met Turkse militaire groet

dinsdag 15 oktober 2019 - 12:48
Katrien Boon
Hilde Lieten
foto: vrt
Een voetbalclub uit Beringen heeft op haar social media foto's en een filmpje gepost waarop jonge spelers een militaire groet brengen aan de Turkse vlag. In de onderschriften staan nationalistische boodschappen. Voetbal Vlaanderen en de burgemeester van Beringen willen met de club rond de tafel gaan zitten.

Op de facebookpagina van voetbalclub Turkse FC uit Beringen is op een foto en in een kort filmpje te zien hoe jonge voetbalspelers een militaire groet brengen. Op een andere foto, op de website van de club, doen kinderen in een kleedkamer hetzelfde. In de onderschriften op facebook wordt verwezen naar "de glorieuze vlag" en "onze dappere soldaten". Er is geen rechtstreekse verwijzing te zien naar het huidige conflict tussen Turkije en Syrië.

Voetbal Vlaanderen niet gelukkig

Toch is Voetbal Vlaanderen - de Vlaamse "tak" van de voetbalbond- allerminst gelukkig met de beelden. "Wij zijn niet gelukkig, dit is niet iets om fier op te zijn. Wij zijn verbaasd en onthutst," zegt secretaris-generaal Benny Masure aan VRT NWS. "Maar laten we dit eerst goed analyseren en met de betrokkenen praten en wie weet komt er dan wel het begrip dat dat in onze omgeving niet de juiste manier is om te communiceren. 

Voetbal Vlaanderen bespreekt de zaak volgende week in haar ethische commissie. Mogelijk komt het tot een disciplinair onderzoek, maar dat is voorlopig niet aan de orde.

"Wat is daar mis mee?"

De club Turkse FC zegt zelf dat er achter de foto's niets moet gezocht worden. "Dit is absoluut niet met slechte bedoelingen gebeurd", zegt het clubbestuur. "Het is gewoon een groet aan de gesneuvelde soldaten van Turkije. Dat is vrijdag begonnen met de voetbalwedstrijd tegen Albanië. Wat is daar mis mee? Ze zijn met hun hart bij de gesneuvelde soldaten. Zonder slechte bedoelingen. Wij hebben toch geen geweren in die kinderen hun handen geduwd? Wij hebben daar nooit bij stil gestaan dat dit zo ver zou komen."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!