Volop examenstress!

dinsdag 13 juni 2017 - 09:59
De examens zijn volop aan de gang en dat zorgt vaak voor extra stress bij de studenten. Met de juiste ondersteuning kunnen ze goed geholpen worden.

Eline Grouwels is coördinator studentenondersteuning aan hogeschool PXL in Hasselt. Zij vangt de blokkende studenten op. "We zitten nu toch wel met een piek aan hulpvragen, er zijn toch wat studenten die in paniek zijn." Bij studentenondersteuning kunnen ze met een goed gesprek steun krijgen. "Vaak is het al genoeg dat studenten iemand kunnen horen die hen wat kan gerust stellen. Motivatie is natuurlijk heel belangrijk, maar door de druk en de stress kunnen ze ook minder gaan presteren. Wij proberen de druk ook een beetje te relativeren."

Hulp vragen

Studenten zetten tegenwoordig makkelijk de stap naar hulp, denkt Eline. "Wij staan het hele academiejaar open voor hulpvragen op verschillende student points, waar we medewerkers hebben die altijd beschikbaar zijn. Dat gaat over concentratieproblemen, planning, twijfels over hun studiekeuze, enzovoort." Ouders en vrienden kunnen natuurlijk ook helpen, maar een objectieve kijk kan ook goed zijn. "Zeker als de ouders zelf geen hoger onderwijs hebben gevolgd, merken we dat het nuttig is dat iemand van de school zelf met hen kan praten." Krijgen de studentenondersteuners zelf eigenlijk stress van de piek van hulpvragen? "Nee, dat valt goed mee, wij zijn dat helemaal gewoon, daarom kunnen we hen net zo goed geruststellen!"

Stress!

Hoe denken de studenten erover? "Wees goed voorbereid", hoorden we bij enkelen, "maak samenvattingen, begin op tijd en blijf rustig als je je examen krijgt." En af en toe ontspannen, is ook belangrijk. "Ik heb regelmatig stress, word vroeg wakker en slaap slecht", vertelde een studente ons nog. "Maar dit semester ga ik meer sporten, en dat is toch een goede uitlaatklep, heb ik al gemerkt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!