Wolkbreuken zetten Sint-Truiden onder water

maandag 10 juni 2019 - 18:50
Marc Lens
foto: Radio 2
Een kort maar hevig onweer maandagmiddag en een nieuw onweer 's avonds hebben heel wat wateroverlast veroorzaakt. De brandweer kreeg 150 oproepen binnen over ondergelopen straten, kelders en huizen in Sint-Truiden en omgeving.

In Groot-Gelmen stroomde de modder door de straten. De kelder van Bart Groven liep vol. "Maar het had erger kunnen zijn", zegt hij "als het nog tien minuten langer had geregend was er ook in het huis modder en water binnen gestroomd". Volgens Bart werd een tijd geleden een rooster in de buurt dichtgegooid. "Om onbegrijpelijke redenen", voegt hij er aan toe "en nu zitten wij met de problemen". 

Zee van water

Volgens burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden viel er over sommige delen van Sint-Truiden een zee van water uit de lucht. "Gelmen, Gelinden, Halmaal, Velm, Kerkom en Aalst zijn het zwaarst getroffen." Op sommige plaatsen steeg het water tot enkele tientallen centimeters. "Alle manschappen van de brandweer en de technische dienst van de stad zijn opgeroepen en al ons materiaal wordt ingezet", gaat Heeren verder. De brandweer kon voorkomen dat het wachtbekken van Halmaal zou overlopen. 

Hinder door auto's

Bovendien hadden veel buurtbewoners in Groot-Gelmen dubbele pech. Normaal gezien openen ze een riooldeksel bij hevige regenval zodat het water snel weg kan maar daar staat al geruime tijd een auto boven geparkeerd. En dus kon die noodoplossing deze keer niet gebruikt worden. En hier en daar werd de schade nog groter, omdat automobilisten te snel door ondergelopen straten reden. Door de golven liep nog meer water in de huizen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!