Zoon Daan en papa Tim strijden met app tegen epilepsie

maandag 12 februari 2018 - 06:49
De papa van Daan, Tim Buckinx uit Hasselt heeft een app ontwikkeld om verborgen epilepsie-aanvallen te detecteren. Daan (13 jaar) heeft verborgen epilepsie, en als hij zo'n aanval krijgt, begint er een lampje te branden op de gsm van papa Tim of de juf. En zo weten ze dat Daan heel even van de wereld is geweest.

Tim Buckinx, de vader van Daan, is de CEO van het start-up bedrijf Epihunter op de Corda Campus. Hij ontwikkelde de app speciaal voor kinderen met een vorm van epilepsie waarbij je 'absences' krijgt. De app is nog niet op de markt, maar wordt op dit moment door een tiental kinderen uitgetest in België en Nederland. 

 

30 minuten van de wereld

15% van de mensen met epilepsie heeft een vorm van stille aanvallen, of verborgen epilepsie. Dan ga je niet op de grond liggen stuiptrekken, maar ben je wel even van de wereld, zonder dat het opvalt. Bij Daan kan het zelfs 30 minuten duren. Je ziet het niet aan zijn gezicht, maar zijn hersenen gaan even op pauze en het kind is even 'afwezig'. Daan test de app uit in zijn school Sibbo in Tongeren. Hij draagt in de klas een soort diadeem, een EEG-hoofdband die verbonden is met de app. Wanneer Daan een aanval krijgt, ziet de juf haar gsm flikkeren, en kan ze nadien de leerstof herhalen.

 

Diadeem stuurt data door

Tim Buckinx legt uit hoe de app werkt: "De hoofdband stuurt een continue datastroom van hersenactiviteit door naar de smartphone van het kind. Wanneer het kind een aanval heeft, laat een door Epihunter ontwikkeld wiskundig algoritme in de app het lampje van de smartphone branden. De app houdt perfect bij hoelang de aanvallen precies duren en op welke tijdstippen ze plaatsvonden. Alle data worden opgeslagen in ons cloud platform.”

 

Internationale Epilepsie Dag

De tweede maandag van februari is sinds een paar jaar Internationale Epilepsie Dag. Naar schatting 1 op 100 mensen krijgt op onvoorspelbare momenten epileptische aanvallen, in België gaat het om ruim 85.000 mensen ouder dan 6 jaar. Epihunter koos deze dag om de nieuwe app voor te stellen. Het bedrijfje start vandaag ook een crowdfunding campagne om zoveel mogelijk mensen met epilepsie te kunnen helpen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!