
de madammen
Maak zelf heerlijke 'speciale' confituur!
vr 3 jun. - 8:00
Waarom je eigen confituur maken? Omdat je weet wat je er in stopt en zelf de smaak bepaalt!

Waarom je eigen confituur maken? Omdat je weet wat je er in stopt en zelf de smaak bepaalt! Dat is in een notendop de filosofie van Katrien Hoebers, beter bekend als 'Madam Confituur'.
Je eigen confituur maken heeft eigenlijk niets dan voordelen, weet Katrien. "Je weet gewoon beter wat er inzit. Je kan zelf je selectie fruit maken. Uit je eigen tuin, of aankopen. Confituur in de winkel is zeker niet slecht. Meestal worden daarvoor fruit gebruikt dat niet verkocht wordt voor rechtstreekse consumptie. Bv appels met deuken in.
Suiker
Nog een groot voordeel: je bepaalt zelf het suikergebruik. Je kan veel creatiever aan de slag gaan. Je kan ook meer experimenteren met verschillend smaken. In de supermarkt is het gamma van smaken eerder beperkt."
In haar nieuwe boek 'De confituurbijbel' vind je niet minder dan 130 confituur-, gelei-, marmelade- en chutneyrecepten. Hiervoor experimenteerde ze met nieuwe spannende smaakcombinaties, groenteconfituren, suikervrije confituren en zelfs met nieuwe technieken om confituur te bereiden.
Wij mogen alvast 3 recepten 'onthullen'. Smakelijk!

Paprikaconfituur
INGREDIENTEN
Voor 3 potjes van 230 ml
n.

Wortelconfituur
INGREDIENTEN
Voor 2 potjes van 230 ml
- 200 g wortelen (in zeer fijne blokjes)
- sap van 1/2 citroen
- 350 ml versgeperst sinaasappelsap
- confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 1 kg fruit)
AAN DE SLAG!
- Doe de wortelstukjes in een kookpot samen met het citroensap en het sinaasappelsap. Breng aan de kook en laat 20 tot 30 minuten afgedekt sudderen. De stukjes wortel moeten goed mals zijn.
- Maak alles extra fijn met een pureestamper. Giet het geheel vervolgens in een kom. Weeg hoeveel er overblijft na de kookbeurt je hebt evenveel confituursuiker nodig.
- Giet het wortelmengsel weer in de kookpot en voeg de suiker toe. Roer goed tot alle suiker is opgelost.
- Zet de pot weer op het vuur, breng opnieuw aan de kook en laat 4 minuten doorkoken.
- Check de stolling.
- Schuim af indien nodig.
- Giet de hete confituur in steriele potjes. Vul ze netjes tot aan de rand.
- Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Paardenbloemengelei met cava
INGREDIENTEN
Voor 1 tot 2 potjes van 230 ml
- 100 gele paardenbloemetjes (zonder stengel)
- sap van 2 sinaasappels
- 3 eetlepels citroensap
- 300 ml cava
- confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)
AAN DE SLAG!
- Verzamel een honderdtal bloemetjes (alleen het gele bloemetje, geen stengel). Spoel de bloemetjes heeeeeel kort.
- Snijd vervolgens het groene ‘poepke’ van de bloemen en doe de gele blaadjes in een grote kookpot.
- Voeg het citroensap, het sinaasappelsap en de cava toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken met het deksel op de kookpot.
- Neem de kookpot van het vuur en laat alles een nachtje rusten.
- Neem de volgende ochtend een zeef en een geleidoek. Leg de geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar. Giet er daarna het bloemenmengsel door. Wring de doek uit.
- Meet het sap af en voeg 55 gram suiker toe per deciliter sap. Los de suiker goed op en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken.
- Test of de gelei voldoende stolt.
- Schuim af met een schuimspaan als dat nodig is.
- Giet de hete gelei onmiddellijk in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand.
- Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.