Makkelijk én gezond: bloemkoolcouscous
di 23 feb. - 6:45
Bloemkool in witte saus, gestoomd, dat kennen we. Waarom niet eens een bloemkoolcouscous maken. Makkelijk én gezond!

Bloemkool wordt vaak heel goedkoop aangeboden, als je tenminste verschillende kroppen tegelijk wil kopen. Maar waar blijf je met al die bloemkool? Je kan toch niet dagen na elkaar witte saus klaarmaken…
Rachida Ahali uit Antwerpen weet raad! Zij is opgegroeid in Tanger en haar moeder heeft haar veel groenterecepten geleerd.
Wat dacht je van couscoussalade met bloemkool?
INGREDIENTEN
- 250 g couscous
- 1 bloemkool
- 2 tomaten, in kleine blokjes gesneden
- 2 lente-uitjes, gesnipperd
- 8 grote bladeren Romeinse sla
voor de vinaigrette
- 1 wortel
- sap van 1 limoen
- 4 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels (Marokkaanse) azijn
- 2 fijngehakte takjes dille
- enkele fijngehakte blaadjes munt
- enkele fijngehakte blaadjes koriander
- enkele fijngehakte blaadjes bladpeterselie
- 5 eetlepels melk
BEREIDING
- Bereid de couscous en laat afkoelen.
- Kook de volledige bloemkool enkele minuten in zout water. Laat uitlekken en afkoelen.
- Maak de vinaigrette. Schil de wortel en rasp in fijne, lange reepjes. Meng met het limoensap, de olijfolie, de azijn, de dille, de munt, de koriander en de bladpeterselie. Kruid met peper en zout. Voeg voorzichtig, al roerend 5 eetlepels melk toe en meng goed samen.
- Laat de afgekoelde bloemkool minstens 15 minuten marineren in de vinaigrette. Haal de bloemkool uit de marinade.
- Doe de tomaten en de lente-uitjes bij de vinaigrette. Meng alles goed met de koude couscous.
- Snijd de slabladeren grof en leg in een (ronde) schaal. Schik de couscoussalade erop. Maak een putje in het midden van de couscous en leg de gemarineerde bloemkool erin.
