Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

"Mijn hondje plast in huis"

do 20 dec. - 11:00

Karens dochter zeurt al jaren voor haar eigen puppy. "Na lang aandringen hebben we eindelijk toegegeven. In het asiel werd ze op slag verliefd op een Jack Russel. Max is een lieve puppy van 4 maanden
hond plast op laptop

Karens dochter zeurt al jaren voor haar eigen puppy. "Na lang aandringen hebben we eindelijk toegegeven. In het asiel werd ze op slag verliefd op een Jack Russel. Max is een lieve puppy van 4 maanden oud. Maar... hij plast overal in huis. Ik weet dat het niet abnormaal is, maar kunnen de Madammen mij een aantal tips geven om onze puppy dit af te leren?"

De Madammen belden met hondengedragsdeskundige Hilde Quisquater.

Een puppy van 4 maanden plast nog in huis. Het hondje van Karen is 4 maanden oud en komt uit een asiel. Daar is meestal weinig tijd om de hondjes zindelijk te maken. Maar Karen heeft wel tijd.

Vanaf welke leeftijd moet je je wél zorgen maken?

Als we ervan uitgaan dat een hondje meteen in een gezin terechtkomt dan gelden deze vuistregels:

  • Bij iemand thuis moet een puppy zindelijk zijn vanaf 8 weken, maar als het hondje op 5 maanden nog altijd in huis plast, dan moet je toch gaan kijken hoe dat komt.
  • Hoe kleiner de gestalte van het hondje, hoe langer het duurt voor ze zindelijk zijn want een kleine hond ontwikkelt zich anders dan een grote hond.

Je moet je hond echt helpen, zoals bij een baby.

Wat zijn de truukjes?

Je moet je hond genoeg buitenlaten, zeker 1 keer om de 2 uur als kleine puppy. Tegen de leeftijd van 5 maanden moeten ze hun plas ongeveer 8 uur kunnen ophouden.

’s Nachts is dat meestal geen probleem. Maar overdag is je hond soms veel in beweging, en we merken inderdaad dat speelse honden zich geen 8 uur kunnen ophouden.

Wanneer kan je best je hond laten plassen?

Na het spelen, na het slapen en na het eten.

Ga altijd naar een bepaalde plek, maar niet altijd naar dezelfde (anders wordt je hondje enkel daar zindelijk), en ook belangrijk: geef hem een beperkte plek om te plassen, niet een hele tuin.

Je moet 'm ook regelmatig ergens anders laten plassen anders gaat ie enkel daar durven plassen en zich de rest van de dag inhouden. Daar kunnen hondjes ziek van worden.

Maak van het plassen een saai moment! Dan zal de hond niets anders kunnen verzinnen dan inderdaad echt te plassen. Je mag je hond belonen: doe dat ter plekke!

Zet de hond binnen in een zo klein mogelijke mand. Een hond is niet geneigd om in zijn eigen nest te plassen. Een hond zal altijd buiten zijn nestje iets zoeken om zijn behoefte te doen.

Mag je je boos maken? Straffen?

Neen. Hoe bozer je bent, hoe meer stress je hem geeft. Je leert hem om zich te gaan verstoppen om te gaan plassen en dan gaat het beestje het achter de zetel gaan doen.

Er zijn sommige mensen die zeggen dat je ‘zijn neus door zijn eigen pipi moet duwen’, maar dat zijn martelpraktijken volgens Hilde.

Je mag wel eens een ‘tikje’ geven om hem te doen stoppen. Maar niet straffen. Zeg wel: ‘dat mag niet’, maar niet boos. Dan krijgt hij wel angst voor jou, maar daarvan zal hij niet zindelijk worden.

Bestaan er hondenluiers? Wat als je bij iemand op bezoek gaat?

Dat bestaat maar wordt gebruikt voor honden met een medisch probleem. Hilde adviseert eerder om de mand mee te nemen en daar regelmatig naar buiten te gaan.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet