Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Misleidende reclame

wo 6 mei - 1:30

Hoe ver mogen winkels gaan om klanten te lokken?

Gisteren maakten we de top vijf van problemen die de Vlaamse consument wakker houden bekend. Op nummertje 5: misleidende reclame!

Heel veel mensen ergeren zich aan dubbelzinnige reclameboodschappen, ingewikkelde voorwaarden en zogezegde promoties. Op het eerste zicht zien acties van winkelketens er geweldig uit, tot je de kleine lettertjes begint te lezen. Dan blijkt dat jij niet in aanmerking komt of dat je eerst je gegevens moet achterlaten.

Wat je ziet, is duidelijk niet altijd wat je koopt. Kijk maar naar deze foto. De linkse hamburger ziet er heerlijk uit. Helaas voor jou is het de rechtse die in je kartonnen doosje belandt.

Heb je zelf ervaringen met misleidende reclame, ben je zelf al eens bedrogen uitgekomen of heb je een grappig voorbeeld? Gooi ze in de groep op ons forum, zodat wij ze kunnen voorleggen!

Naar het forum

Laat je niet verleiden!

Volgens Jorg Snoeck van RetailDetail moet je vooral goed opletten net voor je een winkel binnen gaat. Mooie foto's, extreem korte periodes voor acties en interessante slogans met een hoop kleine lettertjes er onder: het zijn allemaal truuken die winkelketens gebruiken om je te lokken. Het gaat de winkels er vooral om dat je de drempel over stapt want eens je binnen bent, is de kans groot dat je effectief geld uitgeeft.

Waar ligt de grens?

Allemaal goed en wel maar het is natuurlijk moeilijk om niet te laten verleiden door interessante aanbiedingen. Waar ligt de grens tussen verleiding en misleiding? Winkelketens vinden altijd dat ze de voorwaarden duidelijk vermelden maar als klant ervaar je dat natuurlijk anders.

Daarom wordt reclame ook streng gecontroleerd door de JEP, dat is de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame. Zij waken er over dat reclame transparant moet zijn en volledig. Als klant moet je altijd duidelijk kunnen zien wat je krijgt en welke voorwaarden er aan verbonden zijn.

Die regels worden over het algemeen redelijk goed nageleefd. Van echte misleiding is in ons land dus nog amper sprake. Bedrijven kunnen zich dat niet meer permitteren. Als ze te dubbelzinnig adverteren, maken hun klanten daar meteen komaf mee op sociale media. Slechte commentaren op Twitter en Facebook zijn dodelijk dus passen bedrijven goed op met dubbelzinnige informatie.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat elke reclameboodschap duidelijk is. Sommigen zijn dubbelzinnig en daarom vraagt de JEP ook om zulke gevallen te melden. De JEP bekijkt die reclame dan en als blijkt dat jij als consument benadeelt wordt, zal de JEP het altijd voor je opnemen. Bij grove schendingen kan je ook altijd klacht indienen bij de FOD economie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet