
de inspecteur
Moet je witte wijn recht uit de koelkast schenken?
ma 22 dec. - 8:09

Je hoort het wel vaker zeggen: witte wijn moet je rechtstreeks uit de koelkast schenken. Maar klopt dit wel?
Nee, dat is niet zo. Witte wijn drink je wel altijd fris, maar niet rechtstreeks uit de koelkast. ’t Is veel beter als je de fles een beetje vooraf uit de koelkast haalt, want als de wijn te koud is dan verliest hij veel van z’n smaak en aroma.
Nu, de juiste temperatuur voor witte wijn hangt wel af van de wijn zelf: hoe jonger de wijn, hoe kouder je hem mag drinken. Zo is een jonge, lichtvoetige witte wijn waar heel veel zuur in zit, het lekkerst op 5, 6 graden en een oudere of krachtige witte wijn schenk je het beste rond 11, 12 graden. ’t Is dus zeker niet de bedoeling dat witte wijn uren vooraf staat te chambreren!
Maar als je de komende dagen bij je feestmenu dus een smaakvol wit wijntje wil serveren, zet het dan toch maar eerst even op het aanrecht. En zet de champagne er dan maar meteen naast, want bubbels die fris zijn, maar niet te koud, smaken ook stukken beter.