
de inspecteur
Mogen takeldiensten je wagen gijzelen?
vr 21 feb. - 7:15

Wie brokken maakt op de autosnelweg, kan maar beter alert zijn bij het takelen van zijn auto.
Als je beroep kan doen op de takeldienst die samenwerkt met je verzekering, dan heb je geluk! Want dan moet je waarschijnlijk niet zelf opdraaien voor alle kosten.
Als de politie al snel ter plaatse is, krijg je meestal niet meer de kans om je eigen takelaar op te roepen.
Snelweg snel vrij
Op lokale wegen is er soms nog wel wat ruimte om te onderhandelen, maar omdat de snelweg meteen vrijgemaakt moet worden, contacteren de agenten vaak een takeldienst waarmee zij zelf samenwerken.
Zij dringen die dan aan jou op, en ook de kosten zijn voor jouw rekening.
Bots niet buiten de kantooruren!
De tarieven lopen vaak hoog op. De algemene voorwaarden van een takeldienst bulken immers van de specifieke toeslagen.
Zo betaal je vaak tot 50 procent meer als het ongeval na 17u00 plaatsvindt en op zondag mag je je zelfs verwachten aan het dubbele van de normale prijs.
En wat het nog lastiger maakt: de betalingstermijn is dikwijls nogal kort. Veel takelaars willen zo snel mogelijk boter bij de vis, zeker als het risico groot is dat ze hun geld anders niet zullen te zien krijgen.
Stok achter de deur
Daarom houden veel takelaars graag de wagen bij zich, om de betaling te forceren. Maar mag dat wel?
Het hangt ervan af wie de opdrachtgever is:
- De politie: in dat geval mag het niet. Als de takelaar de poort toch gesloten houdt, dan kan je hem met een aangetekend schrijven verwittigen dat je gaat procederen en dat je een schadevergoeding wil.
Let op: Sommige rechtbanken beschermen in de praktijk toch de takeldiensten.
- Jijzelf: in dat geval geldt het retentierecht wel. De takeldienst houdt met recht en rede jouw wagen op zijn erf, tot je de betaling hebt uitgevoerd.
Garantie op betaling
Omdat de takelsector steeds meer last heeft van wanbetalingen ligt er een wetsvoorstel op tafel dat het retentierecht van de takeldiensten wil uitbreiden.
Als dat wordt goedgekeurd, zal je rekening moeten houden met het volgende…
- Ook als de politie de opdracht heeft gegeven, kan de takelaar eerst een betaling eisen van de betrokken eigenaar van het voertuig, alvorens hij de wagen teruggeeft.
- De takeldienst mag niet alleen de wagen zelf, maar ook de lading achterhouden. Je haalt na een ongeval dus beter je laptop of andere waardevolle spullen uit je wagen.