Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Nachttarief: niet altijd stipt…

wo 26 sep. - 6:30

Ons elektriciteitsgebruik is in de loop van de dag niet constant, en daarom willen energieleveranciers ons stimuleren om ook elektriciteit te verbruiken tijdens de daluren. Daarom hebben ze het nacht
elektriciteitsmeter

Ons elektriciteitsgebruik is in de loop van de dag niet constant, en daarom willen energieleveranciers ons stimuleren om ook elektriciteit te verbruiken tijdens de daluren. Daarom hebben ze het nachttarief in het leven geroepen. Dat loopt op de meeste plaatsen van 22.00 tot 7.00 uur, al zijn er ook gemeenten waar het van tel is tussen 21.00 en 6.00 uur.

Om van het nachttarief te genieten heb je een tweevoudige uurtarief-teller nodig. Die krijgt van de centrale van de netbeheerder twee keer per dag een puls, en schakelt daardoor over van nacht- naar dagtarief en omgekeerd. Maar die puls komt niet altijd stipt op het uur.

Eandis, de grootste netbeheerder van het land, laat het nachttarief op verschillende plaatsen op verschillende tijdstippen van start gaan. Aan het nachttarief zijn namelijk nogal wat zware toestellen en verbruikers verbonden, en die kunnen samen voor een grote verbruikspiek zorgen. Daardoor is het mogelijk dat bij jou hat nachttarief iets vóór 22 uur, maar ook iets later dan 22 uur ingaat. Handig om te weten als je van plan bent ’s avonds een kookwas te laten draaien...

De netwerkbeheerder garandeert je wel negen uur ononderbroken dagtarief, dus als je later inschakelt krijg je ’s ochtends ook langer nachttarief. En de omschakeljng gebeurt ook elke dag op hetzelfde moment. Als je dus één keer nagaat wanneer jouw teller verspringt, kan je er in de toekomst rekening mee houden.

Echt voordelig?

Maar maakt het echt zo’n verschil op je factuur als je pakweg een wasmachine inschakelt vóór het nachttarief van start gaat? Energieconsulent Luc Dedeyne maakte de berekening. Hij nam het voorbeeld van iemand die twee maal per week de wasmachine aanzet om 22 uur, terwijl het nachttarief pas tien minuten later ingaat. Wat bleek: op een heel jaar tijd betekenden al die tien minuten samen een meerkost van om en bij de 2 euro. Niet echt problematisch veel dus.

Een mens zou zowaar gaan twijfelen aan de voordeligheid van het nachttarief, en dat bleek ook terecht. Want je moet al heel veel nachtverbruik hebben om de extra kosten van een dubbele teller terug te verdienen. Wie op een jaar ’s nachts niet meer dan 400 KWh verbruikt, is meestal goedkoper af met een enkelvoudige teller. Want voor een dubbele teller betaal je gemiddeld al snel 30 euro extra abonnementskosten per jaar.

Het tweevoudig uurtarief is dan weer wel heel interessant voor wie een elektrische nachtboiler of andere zware ‘nachtverbruikers’ heeft, zoals accumulatietoestellen. Die zetten per jaar vlot meer dan 1500 KWh op je teller, veel meer dus dan het omschakelpunt van 400 KWh.

Conclusie: misschien kan je je de investering in een dubbele teller besparen en ben je beter af met energiezuinige toestellen. Die verbruiken daarenboven ook tijdens het dagtarief minder energie!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet