25 jaar geleden overleed de Vlaamse komiek Romain De Coninck

vrijdag 29 november 2019 - 08:00
Romain De Coninck
Romain De Coninck
Op 1 december 1994 kregen we het trieste nieuws dat het icoon van het Gents volkstheater Romain De Coninck overleden was. Zes dagen vóór zijn 79ste verjaardag.

Romain De Coninck was een acteur, zanger, regisseur en vooral een komiek. Hij was één van sleutelfiguren van het Gents volkstheater. Met zijn toneelstukken liet hij zijn eigen Minardschouwburg in Gent vol lopen.
Zijn repertoire bestond voornamelijk uit volkse komedies. Toegankelijk en met eenvoudige humor. Deconinck richtte zich op een zo breed mogelijk publiek.

De Peperbus

Bij Radio 2 Oost-Vlaanderen presenteerde hij, in de jaren 70 en 80, elke week de rubriek De Peperbus. Hij vertelde daarin korte moppen in het Gentse dialect. De hoofdpersonages in de grappen waren voor de fictieve nonkel Miele en tante Nitte.

De Kolderbrigade

Het grote publiek kende hem als commissaris Kolder in de televisiereeks De Kolderbrigade uit 1980. In elke aflevering van deze komische televisieserie moest hij een moord oplossen en kreeg daarbij de hulp van zijn assistenten Gaston en Leo.
In de jaren 60 speelde Romain De Coninck de hoofdrol Titten in de populaire televisiereeks De Filosoof van Haeghem.

Standbeeld

Romain De Coninck heeft na zijn dood een standbeeld gekregen vóór zijn Minardschouwburg. Aan de gevel van het theater hangt een gedenkplaat.

Gentse Feesten

Elk jaar tijdens de Gentse Feesten brengt de Gentse toneelvereniging De Melomanen een komedie van Romain Deconinck.

Ridder

In 1967 kreeg Romain De Coninck het ereteken 'Ridder in de Kroonorde'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!