Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Aantal egeltjes in Vlaanderen gehalveerd in 10 jaar tijd

di 16 jul. - 11:40

Uit een onderzoek van de Universiteit Gent, Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek blijkt dat het aantal egels dramatisch achteruit gaat in Vlaanderen. Tussen 2008 en 2018 is hun aantal maar liefst gehalveerd. In Oost-Vlaanderen valt die daling mee, omdat de regio geschikter is voor de diertjes.
© Foto: Radio 2

Het gaat niet goed met de egels in Vlaanderen. In de voorbije tien jaar is het aantal waarnemingen van egels gehalveerd. Ook in de landen rond ons is er een gelijkaardige evolutie merkbaar: in Groot-Brittannië en in Duitsland zakt het aantal waarnemingen van egels met 50 procent. Om dat aan te pakken promoten de onderzoekers de "egelstraat". 

Tuinen zijn te klein

Egels eten vooral insecten die in de rand van bossen, hagen en tuinen leven. Maar door de opkomst van de verkavelingen en de tuinen, komen de egels in te kleine oppervlaktes terecht. Tuinen zijn vaak langs drie kanten afgesloten, en enkel open langs de straatkant. Daarom moeten ze de straat op en belanden ze onder de wielen van het doorgaand verkeer. "Door een opening te maken in de tuinafsluiting, worden de tuinen met elkaar verbonden en kunnen egels zo oversteken zonder in gevaar te komen", klinkt het bij Natuurpunt. Meer info over de egelstraat kan je op hun website vinden.

Oost-Vlaanderen is geschikter voor egels

Opvallend is dat de daling van het aantal egelwaarnemingen in Oost-Vlaanderen minder merkbaar is: "We krijgen elk jaar meer en meer egels binnen. Dagelijks worden er tussen de vijf en de tien egels binnengebracht", zegt Nick De Meulemeester van het Vogelopvangcentrum (VOC) in Merelbeke. "Vorig jaar hebben we in totaal 558 egels verzorgd, en dit jaar hebben we er al 75 meer dan op dezelfde dag vorig jaar."

Volgens De Meulemeester is Oost-Vlaanderen beter geschikt voor egels, omdat ze hier meer aan hun trekken komen: "Doordat er hier meer bebouwing is, zijn er meer tuinen met struiken en hagen. Ze krijgen ook meer hulp doordat er katteneten buiten wordt gelegd. Ook de houtblokken die worden aangelegd zijn een betere biotoop voor de egel." 

Maar de stijging van het aantal egels kan ook voor problemen zorgen: "We krijgen vaak gewonde egels binnen. We dachten eerst dat roofdieren zoals ratten en marters de oorzaak waren. Maar uiteindelijk blijkt dat er te veel mannetjes zijn, en die raken met elkaar in de clinch. Het gaat dan onder andere over territoriumgevechten." Het is dan ook niet verwonderlijk dat het VOC het heel druk heeft met de verzorging. "Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom om te helpen met de verzorging!" laat De Meulemeester nog weten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet