Afgelegen woningen aansluiten op waternet blijft te duur, zelfs na financiële tussenkomst van watermaatschappij

maandag 13 januari 2020 - 21:13
Manon Dupont
Kind vult glas met kraantjeswater
Foto: Getty
Mensen die afgelegen wonen moeten soms grote bedragen betalen om aangesloten te raken op het waternet, gasnet of rioleringsnet. In Deinze vroegen twee gezinnen een tussenkomst omdat de aanleg van een waterleiding meer dan 80.000 euro zou kosten. De stad heeft overlegd met de watermaatschappij Farys, maar zelfs met financiële steun van de watermaatschappij zou de aansluiting per gezin nog meer dan 25.000 euro kosten. "Het zijn de nadelen van op het buitengebied te wonen", zegt schepen Johan Cornelis (CD&V).

In Deinze zijn er een aantal woningen die niet op het waternet aangesloten zijn. "Dat is enorm duur, we hebben om een financiële tussenkomst gevraagd, maar het blijft duur", zegt schepen Johan Cornelis. 

Afgelegen wonen

"Het probleem is niet alleen een probleem in Deinze, het is verspreid over heel Vlaanderen. Om economische redenen wordt er niet overal een waterleiding gelegd, dat is ook zo voor gas en elektriciteit. Dat zou heel duur zijn. Maar door die keuzes van de Vlaamse overheid, zijn heel wat gezinnen die afgelegen wonen er nu het slachtoffer van", zegt schepen Johan Cornelis.

In Deinze vroegen twee gezinnen een tussenkomst aan omdat de aanleg van een waterleiding meer dan 80.000 euro zou kosten. Na overleg tussen stad Deinze en de watermaatschappij Farys, kregen de gezinnen financiële steun van de watermaatschappij. "Maar dat zou nog meer dan 25.000 euro kosten per gezin. En dat is natuurlijk duur. Maar als stad kunnen wij die kosten niet op ons nemen, er zijn een tiental gevallen in die situatie. Het zijn nu eenmaal de nadelen van op het buitengebied te wonen", zegt schepen Johan Cornelis.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!