Amper vrouwelijke artiesten op festivals

donderdag 12 juli 2018 - 20:34
De Oost-Vlaamse festivals doen het niet zo slecht als TW Classic, waar geen enkele vrouwelijke artiest op de affiche stond, maar ook hier zijn de vrouwen zwaar in de minderheid als je de optredens telt.

Het netwerk van vrouwen in de muzieksector She Said So telde het aantal vrouwelijke artiesten op 35 festivals, waaronder de Lokerse Feesten, Gent Jazz en Boomtown. De cijfers zijn ontluisterend: voor de Lokerse Feesten zijn 10% van de artiesten vrouwelijk. En dan gaat het om 4 optredens met een gemengde man/vrouwgroep en 4 van een vrouw alleen. Amper 8 van de 74 optredens zijn er met vrouwen stelt Eline Van Audenaerde vast.

Het voorbije Gent Jazz deed het met 21% vrouwelijke artiesten beter en op de affiche van Boomtown staan 31% vrouwelijke artiesten.

Dat kan aan de 'mindset' van de organisatoren liggen, vermoedt Eline, maar de oorzaak kan ook volledig buiten hun wil liggen. Het kan bijvoorbeeld een agendakwestie zijn, of een geldkwestie, of het management dat een embargo stelt op een artiest, dat die maar een bepaald aantal optredens mag doen een een bepaalde regio bijvoorbeeld.

Het kleine aantal vrouwen kan ook met het genre te maken hebben. Metal- en electrofestivals programmeren nauwelijks vrouwen. 

Quota instellen is geen oplossing vindt She Said So, "want op muziek kan je geen quota zetten", maar de organisatie wil met de telling vooral aandacht vragen voor gelijkheid op muziekfestivals. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!