AZ Sint-Blasius breidt behandeling jong dementerenden uit

woensdag 22 januari 2020 - 15:05
Anke Van Meer
Foto: Getty
Het Sint-Blasius ziekenhuis in Dendermonde zal haar behandeling voor jong dementerenden uitbreiden. Patiënten krijgen er vanaf nu langer de tijd om sessies met therapeuten in te plannen. Daarnaast wordt de erkenning van het geheugencentrum door het RIZIV verlengd tot het eind volgend jaar.

Wie als jong dementerende in het geheugencentrum van AZ Sint-Blasius in Dendermonde terecht komt, zal vanaf nu gebruik kunnen maken van de iets uitgebreidere behandeling. De grootste verandering is dat de patiënt nu meer tijd krijgt om verschillende revalidatiesessies met therapeuten in te plannen.

Revalidatie

“Ons programma richt zich tot mensen met beginnende dementie en geheugenverlies”, legt dokter Erwig Van Buggenhout uit. “De revalidatie richt zich zowel op de patiënt als op de mantelzorger en wordt uitgevoerd door drie therapeuten: een sociaal assistent, een ergotherapeut en een psycholoog.”

Aantal sessies

Vroeger kreeg een patiënt 25 zittingen met therapeuten die dan gespreid moesten worden over twaalf maanden”, gaat dokter Van Buggenhout verder. “Dat is nu gewijzigd. De sessies mogen nu over twee jaar gespreid worden. Daarnaast krijgen dementerende patiënten die jonger zijn dan 65 jaar tien extra sessies.”

Erkenning

De erkenning van het geheugencentrum van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde is verlengd tot aan het einde van volgend jaar. Dat is goed nieuws voor patiënten, want dat wil zeggen dat je de sessies met therapeuten terugbetaald krijgt. Het ziekenhuis verwierf de erkenning in 2011 en is tot nader order het enige erkende geheugencentrum van Oost-Vlaanderen.

“De verlenging is heel belangrijk voor ons”, zegt dokter Van Buggenhout nog. “Anders zou er een hele groep mensen in de kou komen te staan. Er zijn al wel redelijk veel initiatieven rond dementie, maar die zijn vaak gericht op mensen die in een later stadium zitten. Ons programma is voornamelijk gericht op jongdementie.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!