Burgemeester Aalst: "Mensen die nu reageren, kennen Aalst Carnaval niet"
di 5 mrt. - 4:25

De stad Aalst betreurt dat de Europese Commissie maatregelen vraagt tegen een carnavalsgroep die karikaturen van joden gebruikte. Tijdens de stoet op zondag waren op een praalwagen joden met haakneuzen en pijpenkrullen te zien. Joodse verenigingen dienden een klacht in wegens antisemitisme. Ook de Europese Commissie sluit zich daar nu bij aan en vraagt België in te grijpen. Onterecht, vindt Christophe D'Haese, burgemeester van Aalst: "Ik denk dat we met beide voeten op de grond moeten blijven. We bevinden ons op Aalst carnaval, waar de draak met alles en iedereen wordt gestoken."
Niet de bedoeling om te kwetsen
De burgemeester benadrukt wel dat het nooit de bedoeling is om mensen te kwetsen: "We hebben nooit de intentie gehad om bij die mensen oude wonden te openen. Maar hier worden met spot, satire en humor vaak heel delicate grenzen opgezocht. Maar we moeten de context niet vergeten." Die context is dan de stoet, tijdens de dagen waarop Aalst Carnaval gevierd wordt. "Als we dat niet zouden toelaten, dan denk ik dat we aan een vorm van censuur bezig zijn. En dat haaks staat op de waarden van de Verlichting."
D'Haese begrijpt niet waarom er nu pas reactie komt op de bewuste praalwagen. "Het is opmerkelijk dat ik in de eerste dagen na de stoet niemand van de meer dan 80.000 toeschouwers heb gehoord die een negatieve reactie had. Dat is pas gekomen wanneer de opiniemachine in gang draait. Dan zie je dat men het beledigend en onterend vindt."
"Ze kennen Aalst Carnaval niet"
De controverse is iets dat typisch is aan Aalst Carnaval, zegt de burgemeester. "Daarom komen er duizenden mensen kijken, omdat met alles en iedereen de draak wordt gestoken. Stel je voor dat we niet zouden mogen spotten met het koningshuis, of dat we niet mogen lachten met de zwakheden van politici. Er wordt soms heel ver gegaan, maar dat is ook het leuke aan carnaval." Wie nu reageert, kent de sfeer bij Aalst Carnaval niet, besluit D'Haese. "Ik denk dat vele mensen die nu reageren, carnaval niet kennen. Misschien zit de verzoening in het feit dat we twee werelden samenbrengen. Wij kunnen veel leren van de joodse cultuur, hun gebruiken en gevoeligheden. Maar omgekeerd kan je onmiddellijk carnaval situeren, en tonen hoe ze het op een correcte manier kan beleven."
Ik weet dat het gevoelig ligt, maar ik ben iemand die mensen devrijheid geeft ominduidelijk afgemeten omstandigheden, hun mening te uiten.