Burgemeester Ninove geeft opnieuw zes jongeren een plaatsverbod

vrijdag 17 januari 2020 - 17:21
Tom De Decker
Foto: Google Streetview
Burgemeester Tania De Jonge van Ninove heeft opnieuw zes jongeren een plaatsverbod opgelegd. De jongeren hadden afgesproken in de buurt van jeugdcentrum De Kuip om daar een vechtpartij te houden. De politie heeft dat kunnen verhinderen.

Zes jongeren die mee wilden doen aan een afgesproken vechtpartij in Ninove hebben van de burgemeester een plaatsverbod gekregen. Een maand lang zullen ze weg moeten blijven de de favoriete pleisterplaatsen van de jongeren in Ninove. Als ze daar toch gesignaleerd worden, kan de politie hen 12 uur lang bestuurlijk opsluiten en krijgen ze een GASboete.

'Lik-op-stuk-beleid'

Op die manier wil Ninove een lik-op-stuk-beleid voeren en de jongeren laten voelen dat ze in de fout gaan. Bovendien kunnen ze ook nog altijd strafrechtelijk vervolgd worden als ze misdrijven plegen. Alleen duurt die weg veel langer en hebben de jongeren intussen het gevoel van straffeloosheid. Met deze - bestuurlijke - aanpak voelen jongeren het onmiddellijk als ze overlast veroorzaken.

Eerder plaatsverbod lijkt te werken

Vorige maand heeft de burgemeester ook al drie keer zo'n plaatsverbod uitgevaardigd. Bij jongeren die echt hardleers zijn, kan het plaatsverbod ook verlengd worden. Dat is ook bij twee van de drie eerder uitgesproken plaatsverboden het geval. Een jongere kwam niet opdagen op het overleg met de burgemeester en een andere overtrad het plaatsverbod. Zij moeten nu een maandje langer boeten. De derde jongere hield zich wel aan de voorwaarden en is weer vrij om te gaan waar hij wil.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!