Compost met een vleugje cannabis: dit gebeurt met een opgerolde wietplantage

vrijdag 10 mei 2019 - 10:29
Geert Houck
een close-up van een cannabisplant
foto: Belga
Woensdagavond heeft de politie een cannabisplantage in twee leegstaande woningen in Schellebelle (Wichelen) ontmanteld. Maar wat gebeurt er met de plantjes? Die worden vernietigd, zegt de politie. Maar hoe en waar gebeurt dat?

Het valt wel vaker voor: er wordt een cannabisplantage ontdekt. De politie komt met grote middelen ter plaatse. De plantjes worden ingeladen, de installatie ontmanteld. Radio 2 Oost-Vlaanderen zocht uit welke weg de plantjes dan afleggen.

Levering met een geurtje

De politie bracht - in het geval van Schellebelle- de plantjes naar de dichtstbijzijnde intercommunale voor afvalverwerking Verko in Dendermonde. Daar worden ze niet verbrand, maar verwerkt tot compost

"We kregen inderdaad een telefoontje van de politie om de plantjes op een professionele manier te verwerken", bevestigt Anika Buyst van Verko. "Onder politietoezicht worden de plantjes aangevoerd naar onze composteerfabriek in Appels, deelgemeente van Dendermonde. Daar worden ze gemengd met het andere GFT-afval. We verbranden ze dus niet, maar we ruiken wel de typische geur als ze geleverd worden."

De politie blijft bij het hele proces. Eerst gaat alles door een breekinstallatie en vervolgens naar de composttunnel. Na afloop ondertekent Verko een attest, waarin ze bevestigen dat de cannabisplantjes op een professionele manier verwerkt zijn.

High van compost?

"High worden van onze compost, zal zeker niet gebeuren", lacht Anika Buyst, "Tijdens het composteringsproces worden de actieve stoffen afgebroken". Het eindproduct wordt verkocht aan landbouwers, tuinaanleggers, gemeenten en particulieren.

Verbrandingsoven

Alle andere spullen die in beslag genomen worden, zoals lampen, stroomkabels en plastic, worden eerst gesorteerd. Wat niet te recycleren is, belandt uiteindelijk in de verbrandingsoven, samen met het huishoudafval. 

dampende compost bij Verko

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!