Conner Rousseau uit Sint-Niklaas wil SP.A-voorzitter worden

donderdag 19 september 2019 - 06:56
Els Van Heuverzwyn
Conner Rousseau aan de ontbijttafel
Conner Rousseau is nog geen 27 jaar, maar stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van zijn partij SP.A. Hij praatte naar eigen zeggen met tal van partijgenoten, en noemt het een gezamenlijke beslissing.

Conner Rousseau uit Sint-Niklaas stelt zich kandidaat omdat de SP.A op zoek moet naar een nieuwe voorzitter. Huidig voorzitter John Crombez stopt ermee en er is een kentering nodig: "de verliezen bij opeenvolgende verkiezingen moeten omgebogen worden", zo luidt het binnen de partij. Meer bekende SP.A-ers laten de kelk aan zich voorbijgaan, zoals Leuvens burgemeester Mohammed Ridouani, Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Meryame Kitir. Tot nu toe heeft enkel de onbekende Hannes De Reu zich kandidaat gesteld.

Jonge Conner Rousseau kandidaat

Conner Rousseau wordt 27 jaar in november en is de zoon van oud-schepen Christel Geerts van Sint-Niklaas. Hij zegt dat er dringend een ommekeer nodig is, niet van één kandidaat, maar van de hele groep.

Conner Rousseau: "We hebben nood aan een elektroshock, na 15 jaar verkiezingen verloren te hebben. Die shock moet nu komen, met iedereen samen, of het zal niet zijn. De SP.A heeft nood aan een organisator die de partij de 21ste eeuw kan binnentrekken, en er een progressieve, maar vooral positieve beweging van maakt. De partij heeft ook nood aan iemand die scherp kan communiceren, die vooral veel doorspreekt met de partijleden, om dan één lijn te kunnen trekken, en die duidelijke communicatielijn te kunnen bewaken. En de partij heeft ook nood aan een voorzitterschap dat doorheeft dat je dat allemaal in groep moet doen: dat het met alle leden en alle verkozenen zal zijn, of dat het niet zal zijn." 

 "Er moet een einde komen aan de verdeeldheid binnen SP.A." 

Rousseau: "Ik heb misschien wel minder voeling met het verleden, maar laat dat net een voordeel zijn. Het verleden heeft aangetoond dat we al vijftien jaar aan het verliezen zijn. De partij heeft geen nood aan ervaring, maar aan vernieuwing. Ik denk dat ik die kan brengen, maar ik ga dat dus niet alleen doen. We gaan dat in groep doen. Ik heb het John Crombez laten weten, en hij heeft mij succes gewenst."

"Beslissing kandidatuur was niet impulsief"

Conner Rousseau: "Eerst wordt al lachend over zo'n kandidatuur gesproken, dan beginnen er meerdere mensen over na te denken. Dan krijg je telefoons van mensen die zeggen dat ik er toch eens moet over nadenken. Eerst dacht ik dat het misschien niet echt voor mij zou zijn. Ik ben ook fractieleider in het Vlaams parlement, en dat is ook een drukke uitdagende job. Maar ik heb met veel mensen binnen de partij gesproken, en we zijn tot het besluit gekomen dat ik toch de sprong ga wagen. Het is superspannend. Maar we leven in een tijd waarin haat en gif in de samenleving gespoten worden, en dan zijn radicale veranderingen nodig. Ik ben niet iemand die aan de zijlijn kan blijven staan kijken als er iets fout loopt, en het loopt grondig fout, ook binnen de partij. Nieuwe gezichten hebben een nieuwe stijl, en die moeten een nieuwe SP.A vormen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!