Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Crisis bij perenboeren: "Schoonmoeder springt bij met eten voor ons"

vr 19 apr. - 5:41

Door verschillende factoren, onder meer de droogte van vorig jaar, krijgen de boeren hun perenoogst amper verkocht. Een derde van de peren is onverkoopbaar. “We komen niet meer rond”, zegt fruitteler Eugeen Van Den Borre uit Zottegem aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.
peer

De Vlaamse perenboeren hebben het al jaren moeilijk en de aanhoudende droogte van vorig jaar maakt het moeilijk voor vele boeren. Door die droogte konden de peren onvoldoende groeien voor ze op het einde van de zomer geplukt werden en naar de koelcellen werden gebracht. "Er is afgelopen jaar een topproductie geweest, maar ze zijn te klein en ze hebben een gele kleur. Die zijn beter dan de grasgroene peren, maar dat is minder gewenst voor de export. En dat is het probleem", vertelt fruitteler Eugeen Van Den Borre uit Zottegem. Vroeger werden deze peren van zogezegd mindere kwaliteit in grote hoeveelheden naar Rusland gevoerd. Er is nog buitenlandse export, "maar dat is verwaarloosbaar want nu gebeurt alles via omwegen."

Verkopen met verlies

Voor de peren die toch nog verkocht raken, krijgen de boeren dit jaar heel lage prijzen, zegt Luc Borgugnons, fruitteler en voorzitter van de vakgroep Fruit bij de Boerenbond aan VRT NWS. “Als boer krijg je nu zo’n 30 cent per kilo, voor de hele goede peren. In een goed jaar is dat zowat het dubbele, terwijl de kostprijs rond de 50 cent ligt. In een goed jaar is er dus 10 en maximaal 20 cent winst”, rekent Borgugnons voor. Maar nu moeten ze per kilogram zoveel verlies in de boeken schrijven. Ook is er steeds meer concurrentie van Oost-Europese boeren, die nog volop gesubsidieerd worden door de Europese Unie. Die peren komen op dezelfde markten als de Belgische en duwen de lage perenprijzen nog verder naar beneden.

Misschien moeten we op termijn nog iets gaan bijverdienen ergens anders, want ik weet het anders niet meer

— Fruitteler Eugeen Van Den Borre

Hulp van schoonmoeder

Als fruitteler rekent Eugeen op zijn peren: aan zijn bomen hangen 20% appelen en 80% peren. Het is moeilijk om rond te komen: "Ik ben al bij mijn schoonmoeder gaan aankloppen om bij te springen. Om eens eten te maken, of eens een taart te bakken. We zijn met volle moed begonnen aan het nieuwe seizoen, maar het zal heel zwaar rond. Vooral financieel", vertelt hij aan onze redactie. Volgens Eugeen zijn er veel perenkwekers in zijn omgeving die in dezelfde situatie zitten. "Wij moeten onze spaarcenten aanspreken. Misschien moeten we op termijn nog iets gaan bijverdienen ergens anders, want ik weet het anders niet meer."

Ik ben al bij mijn schoonmoeder gaan aankloppen om bij te springen. Om eens eten te maken,ofeens een taart te bakken

— Fruitteler Eugeen Van Den Borre

De oplossing

Gevraagd naar oplossingen, stellen de telers verschillende mogelijkheden voor. Hogere schadevergoedingen bijvoorbeeld of, veel liever, een inspanning van Europa om de Russische markt opnieuw open te breken en/of nieuwe markten te veroveren. Ook de steun aan de Oost-Europese boeren zit de Belgische telers hoog. Al past die natuurlijk in een breder plaatje om de economie daar te versterken. Eugeen leeft op hoop: "We hopen dat de kwaliteit dit seizoen beter is. Theoretisch gezien hebben we minder productie dit jaar, want vorig jaar ging heel Europa vol. En dus hopen we op een beter jaar voor onze afzet."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet