Gents verkeerscentrum is voorbeeld voor Europa

dinsdag 17 april 2018 - 09:20
Gent heeft een verkeerscentrum dat buitenlandse steden tot voorbeeld mag zijn want het is een van de technisch meest innovatieve centra die er zijn.

De meeste steden hebben al een verkeerscentrum, maar voor Gent is het nieuw. Het centrum informeert over files of ongevallen op je weg. Ook verkeerslichten aansturen en de borden met de vrije plaatsen in de parkings coördineren, zijn taken van het centrum.

Gent startte uit het niets met een verkeerscentrum en ontwikkelde een nieuw concept 'Traffic Management As A Service', het is een virtueel verkeerscentrum dat automatisch data verwerkt en inwoners informeert.

Verantwoordelijke Pieter Morlion legt uit dat de Europese Commissie het een innovatief project vond en er 3,4 miljoen euro subsidie voor gaf. Dat geld is bedoeld om het concept uit te werken voor andere steden in Europa en de wereld.

In Gent zelf zal je het bestaan van een verkeerscentrum al merken aan de digitale 'dashborden' waarop je de mobiliteit in de stad kan opvolgen. Eind volgend jaar zouden de inwoners via sociale media moeten kunnen verwittigd worden over de verkeersproblemen op hun weg naar het werk bijvoorbeeld. 

Dat het project opvalt blijkt uit de interesse van New York, Londen, Kopenhagen en Rio de Janeiro die interesse tonen en willen samenwerken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!