Gentse bluesveteraan ‘Little Jimmy’ overleden

maandag 6 januari 2020 - 18:22
Manon Dupont
Jimmy
Foto: VRT NWS
In Machelen is zondagavond bluesmuzikant Marc Claeys overleden. Claeys was vooral bekend onder zijn pseudoniemen Little Jimmy en Don Croissant. Met zijn vaste begeleidingsband speelde hij in het voorprogramma van heel wat internationale bands zoals The Rolling Stones, The Who en The Kinks. Marc Claeys werd 75.

De Belgische bluesmuzikant Marc Claeys, bekend onder zijn artiestennamen Little Jimmy en Don Croissant, is zondag onverwacht overleden. Claeys werd geboren op 8 november 1944 in Ledeberg (Gent), als zoon van een banketbakker. In zijn geboortestad sloot hij zich aan als trompettist bij de lokale harmonie. Daarna wijdde hij zich helemaal aan de blues. Hij debuteerde in 1959 op de sinksenfoor in Gentbrugge.

"Wij waren beter"

Begin de jaren '60 richtte hij de groep Litte Jimmy and the Robots op. Tijdens een optreden in 1963 in Blankenberge speelden de Robots samen met de indo-rockband The Sharks, wat even later resulteerde in een fusie van beide groepen. Met The Sharks als vaste begeleidingsband speelde Little Jimmy in het voorprogramma van vele internationaal bekende groepen waaronder The Kinks, The Who, The Small Faces, The Spencer David Group en Led Zeppelin, maar ook in dat van The Rolling Stones op 27 maart 1966  in Schaarbeek. Legendarisch zijn Little Jimmy’s woorden na het concert: “Ik zweer u, wij waren beter”.

In 1967 was er de split van Little Jimmy & The Sharks. Vlak erna begon Little Jimmy een soulformatie met de naam The Jimmy Clay Style, maar deze band was geen lang leven beschoren. In 1971 werd de groep Little Jimmy & The Rock 'n Roll Highschool uit de grond gestampt, maar ook dit verhaal kende een snel einde. 

In de jaren ’80 reisde hij samen met muzikant Chris Whitley, de vader van Trixie Whitley, naar New York om daar een muzikale carrière uit te bouwen. Half de jaren ’80 keerden beiden echter terug naar België. Claeys opende een restaurant in Brussel, maar de muziek liet hem niet helemaal los.

Freddy Vandervelpen

Claeys inspireerde ook heel wat andere artiesten, zoals die andere bluesmuzikant Roland. Die zag in ’65 Little Jimmy spelen in een zaal aan de Gentse Kuiperskaai en was zwaar onder de indruk was. Twee jaar later begon Roland zelf muziek te maken.

In 2019 vierde Marc Claeys zijn 75ste verjaardag, stond hij zestig jaar op de planken en bracht hij, onder impuls van bluesmuzikant Tiny Legs Tim (Tim De Graeve), het album Blues Rebel uit.

Bekijk hier "Blues Rebel", de laatste single van Little Jimmy uit 2019. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!