Gentse liedjes op de beiaard?

dinsdag 2 april 2019 - 07:32
Laurens Bervoets
De beiaard in het Belfort van Gent.
Foto: Stad Gent
Op 21 april, Pasen, zullen voor het eerst de nieuwe liedjes van de beiaard uit het Belfort van Gent weerklinken. Gentenaars konden een keuze maken uit een lijst met tien nummers. Maar gemeenteraadslid Stefanie D'hose (Open Vld) wil dat er aandacht gaat naar de Gentse liedjes.

Met Pasen worden de nieuwe nummers officieel voor het eerst gespeeld in het Belfort van Gent. Gentenaars konden een stem uitbrengen op één van de tien nummers. Onder andere Bluesette van Toots Tielemans en Ruimtevaarder van Kommil Foo stonden in de lijst. De liedjes die het haalden, worden een week voor Pasen bekendgemaakt. Gemeenteraadslid Stefanie D'hose hoopt toch vooral Gentse nummers te horen in de stad.

Klokke Roeland

Het 'Gentse volkslied' stond tussen de tien liedjes waar je op kon stemmen. 'Klokke Roeland' weerklonk vorig jaar ook al op de beiaard. Stefanie D'hose heeft ook dit jaar gestemd op het lied dat in Gent populair is. "Ik vind het belangrijk dat we ons Gents hoog in het vaandel blijven dragen", zegt ze. Meer nog, ze vroeg het schepencollege rekening te houden met de Gentse identiteit. Op 4 april beslist het college welke liedjes het halen. Hierbij wordt ook naar de stemmen gekeken, maar dat is geen garantie. 

Traditie

Stefanie D'hose hoopt dat er aandacht gaat naar de nummers die een link hebben met Gent. Ze kreeg ondertussen al de bevestiging dat er zeker een Gents nummer uit het Belfort zal weerklinken. "Een Gents liedje stond op nummer één, en dat zal ook gespeeld worden." Het gaat natuurlijk om Klokke Roeland. Volgens D'hose is het een traditie die wordt voortgezet.

Naar de andere nummers is het momenteel nog gissen. Een week voor Pasen kennen we de volledige line-up van de beiaard. Op Pasen zelf gaan de nieuwe nummers officieel in première.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!