Gentse marktkramers vragen overleg over lage emissiezone

vrijdag 12 april 2019 - 12:42
Amelie Outters
Marktkramers Peter en Johan
In Gent willen marktkramers een uitzonderingsregel op de lage emissiezone. Vanaf volgend jaar mogen oude vervuilende wagens het centrum niet meer in en dat geldt ook voor marktwagens. Tijdens de wekelijkse vrijdagmarkt in het centrum riepen enkele handelaars de stad op om snel samen te zitten.

Vanaf volgend jaar komt er in Gent een lage emissiezone. Dat betekent dat er geen oude vervuilende dieselwagens meer binnen mogen. Vooral voor oudere marktkramers is dat een groot probleem. "Ik sta al 44 jaar op de markt. Met een dieselwagen. En nu moeten wij daar afstand van nemen", getuigt een marktkramer. 

Peter Lauweryns van de koepel van Gentse marktkramers (Bah): "Een heleboel collega's, die nog niet pensioengerechtigd zijn, staan hier met een winkelwagen van tientallen duizenden euro's. Maar daarmee mogen ze volgend jaar niet meer in het centrum. Het is toch niet de bedoeling dat zij de laatste jaren van hun carrière nog moeten investeren in een nieuwe wagen?!"

Lijst met vrijstellingen

Dinsdag 16 april heeft de koepel een onderhoud met een aantal Gentse schepenen over de lage emissiezone. Lauweryns: "Wij zijn al een anderhalf jaar aan het vragen om iets te doen voor ons mensen. In Brussel bijvoorbeeld, bestaat er een lijst met vrijstellingen voor onder meer marktkramers en foorkramers. Want uiteindelijk... De marktkramers komen naar de markt, leggen de motor uit, en vertrekken dan weer. Ze rijden niet echt rond in het centrum, hé!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!