Gentse politie wil met toneelstuk agenten helpen omgaan met gevoelens

dinsdag 7 januari 2020 - 11:09
An Van Bost
Jeroen Desmecht
Twee acteurs op podium
Foto: Radio 2
In Gent is een toneelstuk in première gegaan dat enkel gespeeld wordt voor politiemensen. Het leert hen hoe ze met hun emoties en met elkaar moeten omgaan. "Vaak krijgen we te maken met emotionele situaties zoals ruzie, geweld en de dood. Maar we nemen te weinig tijd om affectie toe te laten", zegt korpschef Filip Rasschaert.

Politiezone Gent is deze maand gestart met haar vernieuwde integriteitsplan 2020-2025. Daarvoor biedt de politie haar medewerkers het toneelstuk "Rauw" aan, een voorstelling van Productiehuis Plezant uit Nederland, en gaat over het werk en het leven bij de politie. Vaak worden politiemensen bestempeld als "stoer" en "sterk", maar ze worden vaak geconfronteerd met moeilijke situaties en kunnen daar niet altijd over praten. Het toneelstuk wil hen helpen om dat te vergemakkelijken.

Nieuw integriteitsplan

Korpschef Filip Rasschaert: "We merken dat het belangrijk is om plaats te maken voor emoties, maar we nemen te weinig tijd om affectie toe te laten. Vandaar ons nieuw integriteitsplan." Politiemensen gaan vaak gewoon naar huis terwijl ze iets heel zwaars hebben meegemaakt die dag. De impact op het privéleven is dan ook niet te onderschatten. "Ze hebben gedaan met hun shift, gaan naar huis en de volgende shift beginnen ze weer. Dat is echt niet goed."

Toneel helpt

Maar hoe maak je zoiets bespreekbaar? Toneel kan helpen, volgens Rasschaert: "We hebben een theaterstuk uit Nederland ontdekt dat werd uitgedacht door politiemensen en al meer dan 200 keer is opgevoerd. We vonden het ideaal om er hier in Gent ook mee te starten." 

In totaal zullen ongeveer 1000 politiemensen naar het stuk komen kijken. "Gedurende vier dagen zullen op verschillende tijdstippen telkens een groep agenten kunnen komen kijken. Nadien wordt het dan besproken in kleinere groepen met een integriteitscoach."

Rauwe werkelijkheid

Het toneelstuk gaat over traumatiserende situaties, racisme, en zelfs over spanningen tussen verschillende politieafdelingen. "Het gaat over de rauwe werkelijkheid van het echte politiewerk," vertelt schrijver Walter Supèr. "Wij maken hier theater over omdat wij geloven dat het een thema is dat er echt toe doet. Erover praten kan soms lastig zijn, maar dat helpt wel, volgens mij. Emoties verwerken helpt ook om je werk plezant te blijven vinden."

Van handtassendief tot overreden kind

Acteur Pieter Van der Sman: "De jongens die ik sprak tijdens de voorbereidingen gaven toe dat ze enorm veel moeite hebben met het praten over wat ze voelen. Ze maken zo veel mee. Het gaat van een handtassendief tot een kind dat overreden wordt. En nooit echt tijd om even stil te staan bij wat er gevoeld wordt, want er moet al direct naar het volgende feit gegaan worden." 

Het toneelstuk "Rauw" is er enkel en alleen voor mensen die bij de politie werken. Buitenstaanders kunnen niet gaan kijken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!