Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gentse St-Baafskathedraal solidair met Notre Dame

di 16 apr. - 8:09

De Gentse Sint-Baafskathedraal wil meehelpen aan de heropbouw van de Notre Dame van Parijs. De brand in Parijs heeft de rector van de Sint-Baafskathedraal diep getroffen. Het moet een aanleiding zijn om de brandveiligheid ook hier onder de loep te nemen, vindt hij. Er zijn in de Gentse kathedraal al maatregelen genomen om brand tegen te gaan, maar je kan dergelijke oude gebouwen niet zomaar vol sproeiers hangen.
De Sint-Baafskathedraal in Gent

"Ik ben al bezig met een affiche te maken die we achteraan in de kerk hangen waar we bijdragen vragen voor de restauratie van onze kathedraal", zegt Ludo Collin, de rector van de Gentse Sint-Baafskathedraal. "We vervangen de vraag naar bijdragen voor onze kathedraal naar bijdragen voor de Notre Dame." 

De Sint-Baafskathedraal is een toeristische trekpleister in Gent met een beroemd kunstwerk als het 'Lam Gods' in huis en 1 miljoen bezoekers per jaar. Niet te vergelijken met de Notre Dame, maar toch, de brand in Parijs doet je nadenken of dat ook hier kan gebeuren. 

De brand doet enorm veel pijn. Het is zeer emotioneel als je ziet hoe op korte tijd zo'n monument dat eeuwenoud is in de vlammen opgaat. Dat isverschrikkelijk.

— Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal

Hoe brandveilig is de Sint-Baafskathedraal?

De Gentse kathedraal is al drie keer aan branden ontsnapt. 

Maar een dergelijk historisch gebouw brandveilig maken is niet zo vanzelfsprekend, merkt rector Collin op. Het is niet gebouwd volgens de brandveiligheidseisen van nu.

"Voor de Gentse kathedraal zijn we al decennia bezig maatregelen te nemen. Zo zijn een 30 tot 40 jaar geleden de zolders en daken gecompartimenteerd. Er zijn muren en brandwerende deuren geplaatst om te vermijden dat branden zich zouden verspreiden over het hele dak. Bij diezelfde werkzaamheden zijn ook droge leidingen naar boven gebracht om water aan te voeren om te blussen. Maar ook die maatregelen zijn intussen al gedateerd en we zijn nu bezig een dossier op te stellen om die maatregelen aan te passen."

De brand in de Notre Dame zet nu druk op de ketel om het dossier te bespoedigen en een dergelijke ramp te vermijden, vindt de rector. "Het brandveiligheidsdossier is wel opgenomen in het lopende dossier van het nieuwe onthaal en het verplaatsen van het Lam Gods. Maar we moeten het geheel toch eens grondiger bekijken en zien wat er moet gebeuren om een dergelijke ramp te vermijden, want niemand is daarvan gespaard."

Er hangen in de kerk geen rookmelders en er zijn ook geen sproeiers, al voorziet het nieuwe dossier die wel. Maar in een dergelijk gebouw is het moeilijk om het water van die sproeiers af te voeren. Dat geeft een druk op de gewelven legt Ludo Collin uit, die zouden kunnen bezwijken. 

Wat met de kunstwerken?

Er zijn evacuatieplannen voor mensen, maar ook voor kunstwerken en er is een lijst waar de werken op staan die zeker moeten gered worden in volgorde van hun belang. Er wordt bijvoorbeeld bekeken hoe het schilderij van het Lam Gods in de toekomst kan geëvacueerd worden. Het wordt niet alleen beveiligd tegen diefstal, maar ook tegen brand. Voor de Rubens is er nu al een systeem om het werk bij brand van de muur te halen weet de rector. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet