Gentse studentenraad wil meer aandacht voor mentale gezondheid van studenten

woensdag 21 augustus 2019 - 17:41
Nico Teirlinck
Foto : Belga
De studentenraad van de Gentse universiteit vraagt meer aandacht voor de mentale gezondheid van studenten. Uit een enquête bij ongeveer 4400 studenten, blijkt dat 1 op de 20 studenten de laatste maanden vaak aan zelfmoord heeft gedacht.

Dat komt onder meer door de hoge werkdruk, maar ook omdat studenten vaak niet weten waar ze terecht kunnen om over hun negatieve gedachten te praten. En daardoor trekken ze niet snel genoeg aan de alarmbel. Daarom moeten er extra maatregelen komen. De Gentse studentenraad vraagt dat studenten vlot terecht kunnen bij anonieme en betaalbare hulp. Studenten die niet willen dat hun ouders op de hoogte zijn, kunnen geen beroep doen op een terugbetalingssysteem. Voor een grote groep studenten is het de mening van hun ouders die hen tegenhoudt om hulp te zoeken. Een anonieme student vertelt bijvoorbeeld: “Ik heb al enkele keren aan mijn ouders verteld dat ik hulp zou willen, maar ze denken dat mijn problemen niet serieus genoeg zijn.” Goedkope anonieme alternatieven zijn momenteel amper bekend bij de studenten, en dat moet veranderen, zegt de studentenraad. 

Meer bewustzijn

Ouders, maar ook studenten missen bewustzijn. Studenten weten niet hoe ze elkaar moeten ondersteunen, ook al willen ze dat wel kunnen. Wanneer ze zich niet goed voelen, gaan ze er niet altijd op een goede manier mee om. De Gentse studentenraad wil dat elke student de juiste vaardigheden heeft om mentaal gezond te zijn. 

De Gentse studentenraad hoopt dat de overheid hiervoor extra inspanningen wil doen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!