Gentse tandemracers gaan voor medaille op wereldkampioenschap in Canada

vrijdag 24 januari 2020 - 12:15
Anneleen en Griet rijden met tandem op de wielerpiste
Foto: Griet Hoet
Anneleen Monsieur en de slechtziende Griet Hoet uit Gent maken kans op een medaille op het wereldkampioenschap para-tandem op de piste in Canada. Dat vertelden ze in 'Start Je Dag'.
Sinds januari trainen ze elke dag op de piste in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx.

Baanwielrennen met een tandem is geen bekende sport, maar onze provincie heeft er toppers in. Twee Gentse renners maken kans op een medaille op het WK in Canada eind januari.

"Vorig jaar hebben we op het WK in Apeldoorn zilver behaald op de 3 kilometer. Ik hoop dat we onze beste tijd kunnen verbeteren. En als dat lukt moet een medaille er ook in zitten", vertelt Anneleen.

"In Apeldoorn hebben we een persoonlijk record gereden en werden we tweede." voegt Griet toe. "Onze concurrenten de Britten hebben we ingehaald maar toen kwamen de Nieuw-Zeelanders die een zeer scherpe tijd uit hun benen geschud hebben. Maar het is aan ons om nog beter te doen."

Ook Anneleen is zelfverzekerd: "Na de Olympische Spelen in Rio staan we nu 4 jaar verder en we hebben ook een nieuwe fiets." Als ze in de top 6 eindigen mogen ze naar de Paralympische Zomerspelen in Tokio.

(lees verder onder de foto)
 

Anneleen en Griet op het winnaarspodium handen in de lucht

Tandem

Griet is slechtziend en zit achterop op de tandem. Het was Anneleen Monsieur die met het raceteam begon. "Ik was vijf jaar geleden op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik fietste graag recreatief en dan heb ik gegoogled naar iets met een tandem omdat ik er thuis een staan had," zegt Anneleen. Haar racepartner Griet was toen nog niet in beeld. "Ik heb eerst met iemand anders gereden en na lang zoeken ben ik bij Griet uitgekomen. Dat klikte zeer goed en we hebben hetzelfde niveau en dezelfde ambitie". 

Geen concurrentie

Griet en Anneleen doen een oproep naar jonge slechtzienden die zin hebben om te koersen. "In België zijn we de enigen, op 2 mannentandems na." Dus een nieuw lichting is welkom zegt Anneleen: "Er bestaat een Belgisch Kampioenschap, maar zonder concurrenten stelt dat voor ons niet veel voor."
Sporters mogen zich melden: https://www.parantee-psylos.be/ 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!