Giro-winnende fiets Johan De Muynck uit Waarschoot in museum

donderdag 9 mei 2019 - 15:58
Els Van Heuverzwyn
oud-wielrenner Johan De Muynck met fiets die hem winst in Giro '78 bezorgde
Het is geleden van 1978 dat Johan De Muyck uit Waarschoot de Italiaanse rittenkoers won, maar hij is nog altijd de laatste Belg die de Giro op zijn naam kon schrijven. De fiets waarmee hij toen won is voortaan te zien in het Koersmuseum in Roeselare.

De fiets uit 1975 zat in een privéverzameling, maar de vzw Vrienden van de Koers uit Roeselare heeft hem nu gekocht om in het museum onder te brengen. 

Erik LamsensVrienden van de Koers: "Het belang van die fiets is toch wel groot. Fiets en renner zijn altijd onafscheidelijk met elkaar verbonden, en zeker bij winst van een grote koers neemt die een speciale plaats in. Eddy Merckx won de Giro vijf keer, net als Michel Pollentier, Johan De Muynck één keer, maar deze fiets kunnen bemachtigen is een unieke kans geweest. De Muynck is tenslotte één van de drie Belgische winnaars."

Bescheiden De Muynck

Johan De Muynck staat in de erelijst van de Giro bij de groten onder de wielrenners, maar hij blijft er nog altijd heel bescheiden bij: "Het is plezant om tussen de grote namen te staan die ook de Giro wonnen, maar een dikke nek moet je daar niet voor hebben hé. Als ik terugkijk, er hadden er zeker twee moeten zijn. En als ik in Italië was gebleven in plaats van terug te keren, dan hadden het er misschien 3 geweest." De Muynck heeft de fiets uit 1975 wel degelijk kunnen identificeren als die van hem, waarmee hij de Italiaanse rittenkoers won in 1978.  "Nu gaan ze hier komen kijken en een fiets zien van Johan De Muynck. En dan gaan ze eens nadenken en zich afvragen: wie was die kerel nu weer? Niet iedereen weet dat nog, dat is logisch hé. De meeste mensen die mij nog kennen zijn nu 50 jaar. Ik ben er zelf 70, dus trek er 20 af, en dat is een generatie."

De Muynck volgt alle wielerkoersen nog altijd op de voet. Alleen vindt hij het jammer dat er maar weinig Belgische renners zijn die internationaal van zich laten horen.

De 102de editie van de Giro start zaterdag. Donderdag 9 mei was het precies 8 jaar geleden dat Gents wielrenner Wouter Weylandt verongelukte tijdens een afdaling in de Giro. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!